Ugens klumme af Søren Skov, ”gammel Skibby’er”

Ugens klumme af Søren Skov, ”gammel Skibby’er”

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Hornsherred i centrum.

Når man skal over Hovedgaden i Skibby, giver trafikken ofte god tid til at fundere over udviklingen. Allerede i 1960’erne var der meget og meget tung trafik, men alligevel var der heftig debat for og imod den omkørselsvej, der kom til i 1970. 

For med en omkørselsvej: ”Så kommer der aldrig en bil – Skibby bliver en soveby – Byen dør!”

Men mon ikke flertallet af selv modstanderne gerne ville undvære de lange militær-kolonner af tanks, jeeps og lastbiler til og fra kassernen og øvelsesområdet i Jægerspris?

Et år var der var militær-øvelse på marken bag Hovedgaden, hvor nu ”Blomsterkvarteret” og Bymidten ligger. På denne mark græsserede Præstegårdens køer helt frem til omkring 1960, og disse køer var også en del af Hovedgadens trafik, når de morgen og aften med en røgter vandrede ud og hjem mellem marken og stalden. 

En sommeraften hvert år (tror jeg) marcherede en pigegarde gennem Hovedgaden. Mon ikke handelstandsforeningen stod bag? Garden begyndte med at spille et par numre på plænen foran De Gamles Hjem for så at gå spillende gennem byen – men jeg ved faktisk ikke, hvor turen endte. 

Som barn boede jeg over for De Gamles Hjem, og taget på det nuværende solcenter var vores terrasse (ikke så smart i forhold til at holde taget tæt, men nu er det jo længe siden), og fra denne terrasse fulgte jeg og min bror trafikken på Hovedgaden. Vi talte for eksempel bilmærker, og dengang så man stadig de små Fiat-modeller og de endnu mindre kabinescootere med kun ét baghjul.

Bare 3 år gammel fik jeg lov til på egen hånd at gå over Hovedgaden. Ja, det vil sige, min mor stod på vores fortov og min farmor på den anden side! I 1960’erne havde farmor, Elly Skov, stadig sit Hellerup Is-ishus på Hovedgaden 5, og tænk lige over, hvor godt dét var, når jeg som hendes første barnebarn boede lige overfor!

Fra august 1969 gik jeg for alvor alene på Hovedgaden nemlig til skole med tornyster på ryggen, men da den nye skole, Marbækskolen (nu en del af Fjordlandsskolen), blev taget i brug i 1972, begyndte en skolebus at køre internt i Skibby.

Bussen skulle vel gøre skolevejen sikker, men pudsigt nok travede vi skolebørn rigtig meget i byens gader midt i 1970’erne. I skoletiden vel at mærke. For i takt med at Marbækskolen blev udbygget, var det adskillige år sådan, at min årgang og andre havde fast klasseværelse på den ene skole, men gik til faglokaler som skolekøkken eller fysiklokale på den anden – det sjove var, når en lærer havde glemt på hvilken skole, han/hun havde næste time.

Der var nøje regler for hvilken rute, vi skulle følge – Skolevej-Søndergade-Kærvej – men jeg ved, at købmand Karl G. på Hovedgaden alligevel fik en del ekstra slik-handel i disse år.

Alt dette skete i den tid, hvor Skibby voksede eksplosivt med de mange parcelhus-udstykninger rundt om den gamle bykerne. Så trafikken blev ikke meget mindre end før, selv om militær og lastbiler nu kørte uden om.

Skibby blev ikke en soveby.

Af Søren Skov, ”gammel Skibby’er”
”Søren Skov er en mange-generations Skibby’er, der er vendt tilbage efter mere end 30 år på Vesterbro og nu genoplever sin fødeegn på nært hold”.

Andre artikler fra denne uge

Danmark Spiste Sammen


Fællesspisning af brændende kærlighed – uden rødbeder. SKIBBY: 54 deltagere havde fundet vej til Ældre Sagen Skibbys arrangement i samarbejde

Læs mere »