Hornbeer er finalist til DM i Alkoholfri Øl

Hornbeer er finalist til DM i Alkoholfri Øl
Hornbeer fra Kirke Hyllinge er blandt de otte finalister ved DM i Alkoholfri Øl, der afholdes i Tivoli lørdag 18.maj.

Når Danmarks bedste alkoholfri øl bliver kåret i Tivoli 18. maj, er Hornbeer med.

KIRKE HYLLINGE: Hvordan smager kongerigets bedste alkoholfri øl? Det havde hele 21 forskellige bryggerier fra hele landet 42 forskellige bud på. De 42 alkoholfri øl, blev forleden blindsmagt af et uvildigt dommerpanel fra Danske Ølentusiaster, som efter flere timers smagen, gurglen og debatteren kunne kåre de otte bedste og dermed finalisterne i det kommende DM i Alkoholfri Øl, som løber af stablen ved Tivoli Food Festival i samarbejde med Danske Ølentusiaster lørdag 18. maj. Blandt de otte finalister var altså det lokale bryggeri Hornbeer fra Kirke Hyllinge.

”Bæredygtigt øl”

Det samlede finalefelt kommer fra så forskellige bryggerier som Anarkist Brewery, Ørbæk Bryggeri, Royal Unibrew, Bryggeriet Skands, Svaneke Bryghus, Bryggeriet Frejdahl, Hornbeer og Klosterbryggeriet – altså en bred pallette af øl fra både store og små bryggerier fra hele landet.

Per Bendixen fra Danske Ølentusiaster, var en af de dommere, som smagte sig frem til de otte finalister. Han siger om bedømmelsen:
– Vi har bedømt ud fra kriterierne, der lyder, at øllet skal smage af øl. Det er jo alkoholfri øl og ikke alkoholfri drik. Det har elimineret nogle rigtigt fine frugtdrikke, som smagte godt, men ikke af øl. Øllet skal så vidt, det er muligt, skjule at det er alkoholfri øl, og derfor ikke have denne søde fornemmelse af urt, som nogle alkoholfri øl har. Øllet skal heller ikke kompensere for den manglende alkohol med for meget humle, da oplevelsen bliver ubalanceret og astringent. Med andre ord, skal øllet smage godt og harmonisk.

Alkoholfri medvind

Salget af de alkoholfri varianter er mangedoblet de seneste år, og det er der god grund til. Hvor alkoholfri øl tidligere kun kunne fås i ganske få varianter – ofte uden så megen smag – fås de i dag i et utal af varianter, som seriøse ølbryggere har gjort sig umage med. Det er altså blevet mere velsmagende at slippe for tømmermændene eller at skulle køre hjem efter en frokost.

Den udvikling hylder Tivoli og Danske Ølentusiaster ved at afholde det første DM i alkoholfri øl – en kåring som altså står mellem otte yderst skarpe kombattanter.

Kasper Mundt-Nielsen fra Danske Ølentusiaster, som er medarrangør af konkurrencen, vurderer, at niveauet blandt alkoholfrit øl er steget markant de senere år.

– Og det samme er udvalget, og der har været stor opbakning til DM i Alkoholfri Øl blandt bryggerierne, der har indleveret 42 øl fordelt over ti forskellige stilarter, dog med IPA og pale ale som de dominerende øltyper. Det er disse stilarter, der har været længst fremme på markedet for alkoholfrit øl, og det er naturligt, at de dominerer konkurrencen, men jeg spår, at vi vil se endnu flere pilsnerøl og frugtøl – måske endda også noget helt mørkt øl – allerede i næste års konkurrence. Øl er og bliver en vigtig del af den danske kultur, alkohol eller ej, og med Danmarksmesterskabet i Alkoholfri Øl vil vi vise hvor langt alkoholfrit øl er kommet i sine bestræbelser på at være en fuldgod erstatning til den konventionelle øl, siger han.

Andre artikler fra denne uge