Ikke for børn: Tiden løber ud for Tumlebo

Ikke for børn: Tiden løber ud for Tumlebo
Flere end 170 pladser bliver nedlagt i de kommunale institutioner, hvis lukningerne gennemføres - herunder omkrng 40 i Tumlebo i Skibby. Foto: Patrick Holbek

Forælder efterlyser fornuft og demokratisk sindelag i beslutningen om at lukke afholdt institution.

Af journalist Tomas Skov

SKIBBY: Der er ikke nok børn i Frederikssund Kommune til at fylde pladserne i kommunens institutioner. På den baggrund har Udvalget for Børn, familier og forebyggelse udpeget de tre børnehuse Fjordtoppen, Møllevej og Tumlebo som kandidater til at lukke for at bringe balance i udbud og efterspørgsel.

Skidt for Skibby

Jens Nielsen er forælder i husrådet for den lukningstruede institution, Tumlebo, i Skibby, og han undrer sig over prioriteringen.

– Tumlebo har enormt dygtige pædagoger, og alle børn er erklæret skoleklar. Hvis Tumlebo lukker, er der ikke længere frit valg, og forældre i Skibby er tvunget til at bruge Savannen. Det betyder måske, at man er nødt til at købe en ekstra bil, da Savannen ligger længere væk. Det kan føre til, at nogle må flytte, og det er ikke godt for Skibby, siger han.

Han peger i stedet på institutionen i Ferslev som et mere oplagt valg til lukning.

– De børn ender alligevel i Skibby. Med en lukning af Tumlebo bliver børnene spredt for alle vinde, og det er utryg start for vores børn, argumenterer han.

Ny beslutning

I øvrigt understreger Jens Nielsen, at kommunen tilsyneladende underkender sit eget budget for perioden 2023-26, hvor det fremgår, at Tumlebo skal bestå.

– Politikerne har selv vedtaget, at Tumlebo skal bevares frem til 2026. Nu skal det så lukke 1. maj 2025. De står med et kæmpe troværdighedsproblem, fortsætter han.

Demokratisk problem

Derudover er husrådsmedlemmet svært utilfreds med mulighederne for at indgive høringssvar i perioden, der kører frem til 16. maj.

– Det er kun ledere, pædagoger og husråd i de pågældende institutioner, der må indgive høringssvar – ikke forældre eller andre aktører. Det er jo helt galt. De helgarderer sig selv, og det er et kæmpe demokratisk problem, siger Jens Nielsen.

Afviser kritik

Rasmus Petersen (Ø) er formand for Udvalget for Børn, familier og forebyggelse i Frederikssund Kommune, og han har svært ved at genkende kritikken om det demokratiske underskud i processen.

– Udover de øvrige høringsberettigede parter er alle husråd i alle børnehuse gjort høringsberettigede. Derudover er forældrene jo repræsenteret gennem forældrebestyrelserne, som også er høringsberettigede, siger udvalgsformanden, som i øvrigt er åben for at modtage mails om sagen.

Forhastet invitation

I øvrigt holder udvalget dialogmøde med områdebestyrelserne og forældremøder i hver af de lukningstruede institutioner, hvor medlemmerne svarer på spørgsmål.

– Det er en følelsesladet proces, men jeg har svært ved at genkende, at man ikke kan komme til orde som forælder, fortsætter Rasmus Petersen.

Han anerkender dog, at invitationen til forældremødet om Tumlebo kom for sent ud. Dette møde blev holdt torsdag aften 25. april.

Hvis Byrådet beslutter at vedtage forslaget, vil lukningen af Fjordtoppen og Tumlebo træde i kraft 1. maj 2025, mens lukningen af Møllevej vil føjge efter 1. maj 2027.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »