En gåtur kan gøre underværker

En gåtur kan gøre underværker

LÆSERBREV

Af Kurt Terkelsen
Damgårdsvænget 49, Skibby

Det behøver ikke koste alverden at tage kampen op med livsstilssygdomme.

Jeg er 80 år og har i årevis lidt af type 2-diabetes. Men en daglig-lang-gåtur på 10 – 12 kilometer har styrket mit helbred. Det er på fire år blevet til mere end 14.000 kilometer, siden jeg for første gang trak i vandreskoene i 2018. Det svarer til en tur fra Danmark til Kap Horn (fugleflugt). Tilbage i 2018 var jeg ved lægen, hvor jeg fik den nedslående besked, at mit blodtryk var faretruende lavt. Lægens formaninger om, at metformin snart skulle suppleres med noget andet medicin, fik mig til at spekulere over, hvad man kunne gøre for at undgå mere medicin.

Jeg tænkte slet ikke på at motionere. Jeg tilbragte meget tid foran min computer, og når jeg skulle ud at handle, tog jeg bilen, selv om der blot er få hundrede meter til indkøb.

Så læste jeg på en hjemmeside om de gode fordele ved at gå og tænke, at det omtrent var den eneste form for motion, jeg kunne forestille mig. Jeg har i mine yngre dage gået lange marcher, som jeg var meget glad for.

Da jeg begyndte at gå, vejede jeg over 100 kilo, nu har jeg tabt mig 15 kilo.

Jeg har fået det meget bedre, og min læge er tilfreds. Mine sukkertal er nedadgående, og mit blodtryk er sænket og mindsker risikoen for at udvikle hjerte-kar sygdomme.

Ved de lange ture styrker man sine muskler og hjerte, modvirker blodpropper og demens. Derudover er det en træning der gør en glad og modvirker depressioner, foruden at man danner D-vitamin, når man opholder sig udenfor, lige meget om det er sommer eller vinter.

Lægens konklusion: ”Dit sukkertal falder stadig. Derfor anbefaler jeg, at du kun tager 1. stk. Metformin om dagen. Du skal ikke længere ned i sukkertal”.

Læserbreve

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »