Digital borger- inddragelse et Columbusæg?

0

LÆSERBREV

Af Jørgen Olsen
Irisvej 35, Skibby
Fjordlandlisten

Frederikssund Kommune har købt licens til platformen CitizenLab, der skal gøre det muligt digitalt at komme med forslag til udfordringer i lokalområder og politik generelt.

CitizenLab er udviklet i Belgien. Af hjemmesiden fremgår, at medarbejderne er belgiere, hollændere, canadiere og et par danskere.. Helt OK, at selskabet gerne vil tjene penge på sine services. Her kommuner, der sjældent løber tør for midler.

Men hvorfor har Frederikssund Kommune ikke selv udviklet en lokal platform? Ikke mindst hvad koster licensen kommunens borgere?

Når der indkaldes til fysiske borgermøder, er der undertiden få, der dukker op. Den digitale mulighed kunne være et stort skridt i den rigtige retning. Fjordlandslisten bakker naturligvis op om en digital borgerinddragelse, som supplement til de fysiske møder og den personlige samtale.

Hvordan er det gået i Frederikssund med brug af CitizenLab?

Efter forlydende har kun 387 borgere fundet platformen. Skriver ”fundet”, for hvem kender egentlig til den? Hvorfor har kommunens hjemmeside ikke en henvisning, et link til platformen? Er det en hemmelighed?

Måske skyldes borgernes tilbageholdenhed, udover de ikke aner, den eksisterer, at man minsandten skal registrere sig, have en konto, med navn – password, hele moletjavsen.

Er vi ved at få nok af al den omfattende registrering? Hvorfor så kompliceret?

Er borgerne nervøse for, at private informationer ”sælges”, som det er tilfældet ved mange ”gratis” apps, der som betingelse skal have adgang til en masse info om dig, som sådan set intet har med brug af appen at gøre?

Ved besøg hos andre kommuner med licens hos CitizenLab kan observeres, at ikke mange bruger den, få kommenterer. Mange forslag går således umiddelbart over til den ”evige hvile”.

Ringen er sluttet, illusionen sejrer – vi tror, vi har ægte borgerinddragelse, men det er ren pseudo.

Borgerne kan sagtens engagere sig. Jeg erindrer adskillige udfordringer, hvor borgerne kom på barrikaderne og viste deres store demokratiske engagement, fordi de følte bægeret var fyldt.

Viljen er der således, hvis blot ikke alt skal gøres bureaukratisk, kompliceret.

Læserbreve

Share.

About Author

Avatar photo