DN Frederikssund: En

DN Frederikssund: En

JÆGERSPRIS: – ”Afgørelsen om fredning af det 652 ha store område i Jægerspris Skyde- og Øvelsesterræn er en milepæl for vores natur”.

Det konstaterer Danmarks Naturfredningsforenings næstformand i Frederikssund, Jens Timm, efter at Fredningsnævnet for Nordsjælland for nylig har imødekommet ønsket om fredning af det militære område.

– DN Frederikssund tog det indledende initiativ, men selve fredningsforslaget er udarbejdet af og fremsat i et godt samarbejde mellem DN Frederikssund og byrådet i Frederikssund kommune. Officielt rejst overfor Fredningsnævnet den 15. juli 2020, forklarer han.

Som et led i Fredningsnævnets arbejde blev der i efteråret 2021 holdt et offentligt møde i Rejsestalden i Jægerspris. Her fik grundejerne langs Kulhusvejen og andre interesserede borgere mulighed for at kommentere fredningsforslaget. Så at eventuelle problemer kunne tackles tidligst muligt.

En sovende fredning

– I en tid, hvor mange er bange for at skade natur og miljø og efterspørger mere naturlig natur, er det en enorm gevinst at kunne få lov til at bevare den fantastiske natur, som Skyde- og Øvelsesterrænnet indeholder, siger Jens Timm.

– Militæret kan og vil fortsat anvende området til deres øvelser. Det skyldes, at det er besluttet, at der er tale om en såkaldt ”sovende fredning”, som muliggør, at fredningen først bliver virksom den dag, militæret ikke længere har brug for arealet. Dette tidspunkt er ukendt, fordi det afhænger af samfundets forventninger til løsning af militære opgaver.

Inden for fredningsområdet findes de tre bakkeområder: Troldehøj og Krøblingebakke mod vest og Brandbjerg mod øst, der er dannet af sidste istids gletschere. Kun adskilt af den hævede havbund fra det oprindelige stenalderhav.

Kulturminder

Selvom militæret har brugt arealet længe og har anvendt tung ammunition, er mange kulturminder stadig tilbage i terrænet, fortæller næstformanden.

– Disse kulturminder er allerede fredede, men desuden kendes over 100 ikke-fredede fortidsminder i form af bopladser, gravpladser, overpløjede gravhøje og ruiner. Samt knapt ni kilometer beskyttede sten- og jorddiger.

Rigt plante-
og dyreliv

Med over 450 registrerede plantearter er skydeterrænet en meget rig botanisk lokalitet. Flere end 400 tilhører den hjemmehørende danske flora.

– Der er grund til at fremhæve den sjældne Salep-Gøgeurt, som oprindeligt var kendt i nogle få hundrede eksemplarer, men som siden har bredt sig over større dele af terrænet, hvor den nu i de bedste år tælles i tusinder og udgør Danmarks største bestand, fortæller Jens Timm.

Det er også på skydeterrænet, at der findes de typiske danske arter af pattedyr, fugle, krybdyr og padder. Men også sjældne arter som løgfrø, markfirben og fem arter af flagermus.

– Den fantastiske naturoplevelse, som terrænet giver, er også efterspurgt blandt Danmarks Naturfredningsforenings medlemmer, som årligt inviteres på ture ud i terrænet.

– Det skal understreges, at det er strengt forbudt at færdes i terrænet på egen hånd. Naturfredningsforeningen har kun ture med erfarne guider fra forsvaret, idet det kræver guide at opleve området – hvis man skal være sikke på ikke at komme i berøring med udetoneret ammunition.

– Så for den, der vil opleve Danmarks oprindelige natur og kultur er der grund til at se frem mod sommeren, hvor Naturfredningsforeningen igen vil invitere medlemmer og andre interesserede på tur i det fantastisk spændende terræn, der med fredningen er sikret at blive bevaret, fortsætter Jens Timm.

– Selv om skydeterrænet ikke frit er åbent for borgerne, kan vi glæde os over et stykke natur i Hornsherred som beriger området, i en tid med trængt biodiversitet – et område som nu er fastholdt som natur og ikke på et tidspunkt kan udlægges som sommerhusområde.

milepæl for naturen

Jægerspris

Andre artikler fra denne uge

Kvinder møder finner


Jægerspris Underducks Floorball Club sender tre spillere til kvindernes U19 VM i Finland. JÆGERSPRIS: Når International Floorball Federation (IFF) afvikler

Læs mere »