ROMU sætter fokus på fjordens kulturarv

ROMU sætter fokus på fjordens kulturarv
cof

Til efteråret vil gæster på Frederikssund Museum få første indblik i museets nye formidlingsprojekt ”Fjordens fartøjer”.

 

FREDERIKSSUND:KOMMUNE: Over de næste to år vil Frederikssund Museum sikre renovering af en række traditionelle træskibe samt udbygge formidlingen af fartøjernes betydning for livet ved fjorden gennem fiskeri og transport.
– Museet har gennem årene indsamlet over 25 forskellige træskibe og både undersøgt og dokumenteret det lokale maritime liv. Men siden lukningen af det daværende Fjordmuseum i Jyllinge har der ikke været mulighed for at udstille denne del af områdets historie, fortæller udtaler museets vicedirektør, Iben Bækkelund Jagd.
Projektets grundtanke er, at både skibene og historierne om jagt, fiskeri, håndværk og færgefart skal formidles på en ny og aktuel måde,
Frederikssund Museum vil over over en toårig periode restaurere et repræsentativt udvalg af museets både. En professionel bådebygger forestår restaureringen ved museet, så håndværket bliver en del af oplevelsen for museets gæster. Samtidig vil der blive opbygget en udstilling, som kan forklare de besøgende om de forskellige bådtyper, hvad enten det er tale om skydepramme, Frederikssundjoller eller Lynæsjollen.
Indtil for blot 60 år siden sejlede der flere færger på tværs af fjorden, og fiskerne kom hjem med både ål og rejer. Samtidig var der mange steder langs fjorden små skibsværfter, som byggede joller og pramme fra bunden; dette håndværk er i dag stort set forsvundet.
Projektet bliver en udvidelse af den nye udstilling ”Menneske og Fjord”, som åbnede på i foråret.
Projektet er støttet økonomisk af D/S Orients Fond, Farumgaardfonden samt Møller-Clausen Fonden og vil løbe frem til efteråret 2019.

Andre artikler fra denne uge

Det gode Borgerforløb


Af journalist Conny Probst FREDERIKSSUND KOMMUNE: Byrådet har nedsat projektudvalget ”Det gode borgerforløb”. Opgaven for udvalget er at komme med

Læs mere »

Hærværk


Af journalist Conny Probst MØLLEKROGEN: ”Utroligt smukt beliggende bådelaug”. Sådan beskriver Havneguide.dk Selsø Møllekrogs Bådelaug. Den idyl blev ødelagt i

Læs mere »