Pas på billethajer og handler med private

0

Det kan være risikabelt at købe festivalbilletter fra privatpersoner, hvis man ikke kender reglerne og tager sine forholdsregler.

FORBRUG: Festivalsæsonen står for døren, og allerede på forhånd har flere store danske festivaller meldt om helt eller delvist udsolgt.

Udsolgte festivaller kan betyde, at billethajer og svindlere falbyder billetter til ågerpris. Men i kølvandet på pandemien er der i år også opstået en tendens, hvor privatpersoner har sat deres billetter til salg igen – og nogle endda under købsprisen.

– Uanset prisen kan det være risikabelt at købe billetter af private og uden om de officielle kanaler, hvis man ikke tager sine forholdsregler. For der er ikke nogen garanti for, hvilken vare man modtager – og billetten kan være falsk eller kopieret og solgt flere gange, fortæller siger Susanne Aamann, der er jurist og kontorchef i Forbrugerpolitisk Center under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Det er ulovligt at gensælge billetter til en højere pris end den oprindelige salgspris.

Dertil kommer, at man ikke er dækket af de samme forbrugerbeskyttende regler og rettigheder, når handlen foregår mellem private. Det betyder, at sikkerhedsnettet er begrænset, hvis handlen går galt.

– Uagtet, at der kan være tale om klokkeklart bedrageri eller ulovlig overpris, kan det være svært at gøre sin klagesag gældende som privatperson. For Forbrugerklagenævnet behandler som udgangspunkt kun sager mellem forbrugere og erhvervsdrivende. Derfor skal man selv gå til politiet eller til en domstol, forklarer Susanne Aamann.

Gensalgsbørser

Det bedste er derfor at købe billetter gennem officielle salgskanaler.

Hvis festivallen er udsolgt, har flere festivaller og officielle billetudbydere gensalgsbørser, hvor private kan videresælge deres billet til andre private, som står på venteliste til samme arrangement.

Vælger man at handle direkte med en privatperson – og helt uden om de officielle salgskanaler – skal man være særligt varsom.

Det bedste er at købe af folk, man kender. Er det ikke muligt, så vælg en sælger, der er NemID-valideret, hvis billetterne eksempelvis købes på Den Blå Avis. Det vil sige, at vedkommende har indtastet sine NemID-oplysninger som led i at verificere, at vedkommende er, hvem de udgiver sig for at være.

Overfør gerne pengene via MobilePay, hvor sælger som udgangspunkt vil være oprettet med sit rigtige navn, og hvor pengene kan spores. Handler man derimed kontanter, kan det være næsten umuligt at bevise, hvem der modtog hvilke penge hvornår.

På den offentlige forbrugerportal forbrug.dk kan man læse endnu flere råd til, hvordan man sikrer sig, når man køber billetter.

Festivalsæson:

Share.

About Author