Lokal borgergruppe arbejder for færgerutes bevarelse

Lokal borgergruppe arbejder for færgerutes bevarelse

En lokal styregruppe er gået sammen i arbejdet for at bevare færgeruten mellem Kulhuse og Sølager.

Af journalist Conny Probst

FREDERIKSSUND: Initiativtager til gruppen er Jægersprisborgeren Kenneth Jensen, som også er socialdemokratisk byrådsmedlem i Frederikssund Kommune.

-Andre har i efteråret startet en Facebookgruppe for bevarelsen af færgen. Men mere er det ikke rigtig blevet til fra deres side, så tanken om at gøre noget mere har længe rumsteret, og opfordringer har det heller ikke skortet på fra lokale, siger han.

– Færgeruten betyder utroligt meget for rigtig mange; både i Kulhuse og Jægerspris – men bestemt også i Sølager og Halsnæs. Personligt kan jeg heller ikke forestille mig Kulhuse og Sølager uden færgeruten. Den er både kultur, en turistmagnet og nok så væsentligt, vital infrastruktur for områderne på begge sider af fjorden, forklarer Kenneth Jensen.

Sikkert er det, at den eksisterende færge, M/F Columbus, har kendt bedre dage, og det er inden for få år bliver nødvendigt at anskaffe en ny færge.

I budgetaftalen for 2024 står der, at byrådet ønsker at bevare færgeruten, og at man er villige til både at give interesserede mulighed for at undersøge og afdække mulighederne for at drive færgeruten videre, lige som kommunen også selv arbejder på, hvordan de selv kan anskaffe en ny færge. Indtil da fortsætter Columbus med at sejle som kommunal færgerute.

Halsnæs Kommune skal med

Et af målene med arbejdet er, at Halsnæs Kommune skal med.

– Som det er i dag, finansierer de kun en ganske lille del af færgerutens drift, og de vil ikke bidrage til investeringen i en ny færge.

– Det vil styregruppen gerne prøve at rokke ved, og derfor har det været vigtigt, at Halsnæs også er stærkt repræsenteret i styregruppen, lyder det fra Kenneth Jensen.

Mål: Ny el-færge

Styregruppens erklærerede mål er, at Columbus inden for en overskuelig årrække skal udskiftes med en ny el-færge, som kan medtage både gående, cyklister, biler, lastbiler og busser.

Man er derfor i gang med at afsøge mulighederne for finansiering og drift af sådan en færge – og etablering af den nødvendige infrastruktur og nye haveanlæg.

Det arbejder hjælper LAG Gribskov-Halsnæs med.

Afgørende med lokal opbakning

Uanset hvordan ruten skal drives videre, så er det altafgørende med lokal opbakning – både nu og i fremtiden.

Derfor har styregruppen startet en elektronisk underskriftsindsamling på www.bevaroverfarten.dk, som alle interesserede opfordres til at skrive under på.

Gratis sejltur

Under sloganet ”Bevar overfarten Kulhuse-Sølager” bliver første offentlige event skærtorsdag, som er første dag Columbus sejler i 2024.

Her inviterer til ”Åben færge”, med gratis sejlads fra klokken 12 til 15 for alle gående og cyklister.

På færgen, og både i Sølager og Kulhuse vil man også kunne skrive under på gruppens underskriftsindsamling, og man kan få et klistermærke med gruppens logo til bilen eller hvor man nu ønsker at sætte det. Klistermærkerne kan man allerede nu hente i SuperBrugsen i Jægerspris og Brugsen i Kulhuse.

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »