Hurtig netforbindelse sikret

Hurtig netforbindelse sikret

Nu er den østlige del af Hornsherred fremtidssikret med en hurtig netforbindelse. Der er dog stadig plads til mange flere tilslutninger.

 

 

HORNSHERRED: På et hængende hår og efter flere udskydelser at deadline lykkedes det den 28. marts at få Sønderby, Østby og Skuldelev med på fremtidens netmuligheder.
Resultatet skyldes styregruppen bestående af en gruppe dedikerede borgere fra de tre byer. Gennem otte måneder har de foruden ugentlige møder travet vejene tynde og stemt dørklokker, for at oplyse, overbevise og overtale minimum 50 procent af husstandene til at tilmelde sig det tilbud, Fibia var kommet med til området.
Historien bag denne begivenhed er, at området ikke kom med i den statslige pulje til at forbedre netforbindelsen i yderområderne.
Derefter kom Fibia på banen med et tilbud om at investere et trecifret millionbeløb i at skaffe fibernet til området, forudsat at minimum halvdelen af alle husstandene tilmeldte sig.
Det viste sig at være lidt af en opgave. Specielt i Skuldelev, hvor den nuværende netforbindelse er bedre end i Østby og Sønderby, var behovet ikke så akut. Mange ville hellere beholde det kendte og kunne ikke se nogle specielle fordele ved at skifte til noget nyt.
Her kom styregruppen på arbejde, og antallet af tilmeldinger sneg sig langsomt op fra de første cirka 150 mod det krævede antal på 497.
Så vendte billedet.
– Der opstod en kampgejst og en fælles ansvarsfølelse, som tidligere har været med til at skaffe Skuldelev en sportshal, som reddede skolen fra lukning og som p.t. er i gang med at forhindre den lokale Brugs i forsvinde. Den blev også aktiv, da det gik op for folk, hvor meget et hurtigt og stabilt netværk vil betyde for hele området. Mange meldte sig på uden selv at have et behov, men udelukkende for at hjælpe området, fortæller Jørgen Christensen fra styregruppen.
Dermed lykkedes det lige inden tilmeldingsfristens udløb at passere det magiske 497 og endda spurte helt op på 534 tilmeldte husstande.
Dermed er fibernettet en realitet, og man kan glæde sig til at planen bliver sat i værk umiddelbart efter sommerferien.
Der er dog ingen grund til at hvile på laurbærrene endnu, mener Jørgen Christensen. Nye tilmeldinger er nemlig stadig mulige og meget ønskelige.
Grunden er, at Fibias nuværende område er byerne Sønderby, Østby, Skuldelev, Skuldelev Strand samt vejene mellem disse byområder. Det område kan tilgodeses med de 497 tilmeldinger.
Hvad der kommer af tilmeldinger oveni, kommer yderområderne til gode, idet der bliver økonomi til at udvide området.
Derved kan det blive muligt for Selsø, Onsved, Bonderup med flere at komme med i projektet. Jo flere ekstra tilmeldinger, des større udvidelse.
Fordelen er, at nettet altid er hurtigt og stabilt. Uanset om du er i gang med kontorarbejdet, spiller et spil eller ser tv, så er der ikke nogen irriterende ventetider eller udfald. Hele familien – og hele byen – kan bruge nettet samtidig, uden at det forringer kvalitet eller hastighed.
Dermed er man også klar til fremtidens større og mere krævende digitalisering.
Økonomisk kan det også vise sig at blive billigere end mange af de net-, tv-, fastnettelefoni-ordninger mange har  i forvejen, for de erstattes af Fibia.
Tilslutning koster 1.995 kroner pr. husstand. Dette beløb kan trækkes fra i skat med bolig- job-ordningen.
Man er bundet i seks måneder, hvor den mindste bredbåndspakke koster 199 kroner.
Flere i området har stadig fastnettelefoni, og der er der en besparelse at hente – idet Fibia kører med et kampagnetilbud lige nu.
Der er flere TV-pakker at vælge imellem.
Er du sommerhusejer, og bruger kun huset i ferierne, har Fibia tilbud om at abonnementet kan pauses, uden det koster et gebyr.
– I det store og hele er der grund til at ønske området tillykke, fordi det lykkedes at komme med på fibernettet. Nu bliver det østlige Hornsherred et sted, hvor man kan købe hus og oprette et super funktionsdygtigt hjemmekontor, uden at familiens digitale aktiviteter skal sættes på pause i arbejdstiden, siger Jørgen Christensen.
– Det kan også vise sig at have en gunstig indvirkning på huspriserne og tilflytningstallet. Et løft til hele området. Dejligt når kampgejsten og sammenholdet medfører gode resultater.

Andre artikler fra denne uge