Farvel til elitesmileyen

0

Smileyordningen ændres på følgende fire områder:

• Elitesmileyen udgår fra 1. januar 2022.

• Smileyskalaen justeres fra fire til tre smileyer – glad mund, lige mund og sur mund. Det lille smil forsvinder fra skalaen. Det gælder fra 1. januar 2022

• Virksomheder skal henvise til deres side på findsmiley.dk fra alle digitale platforme, hvor de sælger fødevarer. Det gælder fra 1. april 2022

• Der introduceres et nyt smileymærke, som virksomhederne skal hænge op i stedet for kontrolrapporten. Dette træder i kraft sommeren 2022.

Et ansigtsløft

Siden 2001 har Fødevareministeriets smileyordning guidet forbrugerne om alt fra hygiejne og sporbarhed til køleskabstemperaturer på cafeer, butikker og restauranter. 

Forenklingerne træder i kraft, fordi Folketinget tilbage i 2020 besluttede at forenkle den 20 år gamle smileyordning.

I januar 2020 ændrede Fødevarestyrelsen sit kontrolkoncept. Det betyder blandt andet, at de fleste fødevarevirksomheder ikke får kontrolbesøg med faste mellemrum. I stedet bruger Fødevarestyrelsen en datamodel til at udpege virksomheder til basiskontrol. 

Ud over basiskontrol kan virksomheder blandt andet få kontrolbesøg, hvis der har været en anmeldelse fra en forbruger, eller når Fødevarestyrelsen gennemfører en indsats, der går i dybden med et emne, der er relevant i virksomheden.

Hvis en virksomhed overtræder reglerne, udfører Fødevarestyrelsen to opfølgende kontrolbesøg. Virksomheden skal selv betale for begge kontroller. 

Share.

About Author