Uhuuu … En (u)hyggelig telttur

Uhuuu … En (u)hyggelig telttur
Der blev hygget rundt om lejrbålet både mandag og tirsdag. Foto: Mikala Schachtschabel Tordrup.

Efterårsferien er godt i gang og for 26 børn og unge
startede den med natur, bål, telt og jagt på spøgelser
ved og på Selsø Slot.

Mandag morgen mødtes de 26 børn og unge i alderen 10-16 år på pladsen tæt ved Selsø Slot. Otte af dem er spejdere i Ræven Skibby Trop og Flok og var med for at hjælpe de 18 andre tilmeldte. Noget af det første, de oplevede, var et møde med Nationalpark Skjoldungernes Land. Herfra kom nemlig naturvejlederen Sofie Clauson-Kaas og fortalte om nationalparken. Hun lærte også deltagerne om den spiselige natur.

– Vi har lavet vores egen pesto af ting fra naturen, og det smagte godt, fortæller 10-årige Astrid fra Skibby. Sammen med sin gruppe har hun været ude at samle urter og blade efter Sofie Clausen-Kaas vejledning i, hvad der kan spises, og hvad der smager surt eller sødt.

En del af formålet med turen har været at introducere børnene til området i den nordlige del af Nationalpark Skjoldungernes Land og den kultur og natur, det byder på.

Senere på dagen blev der bygget bivuakker omkring bålet og om aftenen kom kulturmedarbejder Katrine Nielsen fra Frederikssund Bibliotekerne og læste hyggelige historier højt ved lejrbålet.

– Det var rigtig hyggeligt med historielæsning rundt om bålet. Vi spiste popcorn og skumfiduser imens, fortæller Astrid, der efterfølgende blev hentet.

– Jeg kørte hjem og sov, fordi det var lidt for uhyggeligt, når man kunne ligge og kigge hen til Selsø Slot.

Den hvide dames værelse

Tirsdag formiddag fortsatte i uhyggens tegn, da der var rundvisning på Selsø Slot og derefter en findeleg rundt på herregården for at løse gåden om den hvide dame. Og selv om Astrid syntes overnatningen var for uhyggelig, var jagten på den hvide dame alligevel sjov.

– Det sjoveste har været at besøge Selsø Slot. Vi har været i fangekælderen og på loftet og på den hvide dames værelse. Det er meget spændende og uhyggeligt. Man bliver på en måde bange, men det er også sjovt, fortæller Astrid.

Børnenes præmisser

Selvom der har været forskellige planlagte aktiviteter på turen, har der også været plads til masser af hygge, sjov og afslapning.

– De hygger sig. Det er deres tur og ikke vores, selvom vi godt kan have nogle ideer til, hvad de skal lave. Nogle synes, det er hyggeligt at ligge i teltet og snakke, mens andre vil ud og sidde ved bålet eller noget tredje, fortæller Brian Petersen, gruppeleder i Ræven Skibby Trop og Flok. 

Han har sammen med de otte spejdere og en gruppeleder mere stået for det praktiske på turen. Han mener, at det generelt er gået rigtig godt, også selvom der kan være stor forskel på en 10-årig og en 16-årig.

– Det er udfordrende at have en gruppe der spænder så vidt mellem 10 år og 16 år. Vi var for eksempel nede og se på naturen ved fjorden og tale om, at det er et tidligere islandskab og at det har været havbund. Nogle syntes, det var spændende og andre havde svært ved at se formålet med turen, fortæller Brian Petersen.

Men hos 10-årige Astrid er der ingen tvivl, om at det har været en sjov tur.

– Jeg kunne helt klart godt tænke mig at prøve sådan en tur igen en anden gang, fortæller Astrid.

Turen er arrangeret af Kulturfuglen (et samarbejde mellem Kulturhuset Rejsestalden, Kulturhuset Elværket og Frederikssund Bibliotekerne) og i samarbejde med Ræven Skibby Trop og Flok, Talentspejderne, Nationalpark Skjoldungernes Land og Selsø Slot.

 

Andre artikler fra denne uge