Ugens klumme af Joan Ostenfeldt

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Vi har fået en badebro i Kyndby Huse

Sagt på en anden måde, nogle lokale ildsjæle har helt privat bygget en badebro på vores lille mole ved vores jollehavn. Den stod færdig sidst på sommeren sidste år. Nogle havde flair for at smede metalstativet og nogle havde flair for det med tømmerarbejdet og tilsammen er det blevet et fantastisk brugbart resultat. Broen har intet med andelsboligforeningen Kyndby Huse at gøre. Det er også helt på eget ansvar at benytte sig af badebroen, og et opsat skilt minder de badende om dette.

Det startede vist nok med at nogle i byen udtrykte ønske om at kunne vinterbade. Og jeg skal da love for at der er kommet gang i badningen. Stort set hver morgen ved 7-tiden kan man nu se badnymferne året rundt. Herudover viser det sig, at badebroen har ramt et enormt behov – behovet for badefaciliteter i fjordlandet. Nu kommer folk kørende hertil i biler, om vinteren blot for hurtigt at hoppe ud af tøjet, ned til et koldt dyp, op igen og ind i den varme bil og hjem. 

Her om sommeren er den lille p-plads ved molen nogle dage fuldt optaget af parkerede biler, og vi oplever i det hele taget en væsentlig større trafik af både gående fra cyklende, motorcykler, biler med far, mor og børn og endda en knallertbande, som valfarter til Herredets nye badested i Isefjorden. (Det er faktisk lige før jeg ønsker mig nogle vejbump uden for byen, for der køres alt for stærkt ind til vores lille landsby).

Hvad nu hvis alle disse nye besøgende til vores dejlige sted ikke havde en bil at transportere sig i? Så skulle de vel bare tage bussen til Kyndby Huse? 

Nej, for der er INGEN BUSDRIFT til og fra Kyndby Huse. På hverdags morgener og eftermiddage kan du, forudsat at der er plads, gratis tage med skolebussen. I weekenden har vi slet ingen offentlig transport udover Plusture og Flex. Nærmeste busstop er 3 km væk. 

Jeg har spurgt nogle af de besøgende, og de kommer f.eks. i deres bil fra Landerslev for at benytte den nye badebro hos os. 

Lad os tage udgangspunktet med bus fra Landerslev på en hverdag ved middagstid, så man havde en solrig eftermiddag her ved Isefjorden. Rejseplanen har på det tidspunkt ingen anden løsning end en Plustur med Flextrafik. Andre tidspunkter er med 2 busser, en masse ventetid i Skibby og gå de 3 km – altså en tur på en time og fyrre minutter ifølge rejseplanen. 

Hvornår indser kommunen at området ved Kyndby Huse rummer tilbud og muligheder ikke blot for os, der bor her, men at der også er stor interesse for at besøge den unikke omgivende natur (og kommunens shelter forresten) og at kommunen i øvrigt selv er med til at forhindre befolkningstilvæksten i landområderne. 

Flere af vores tilflyttere de senere år, flyttede hertil netop fordi der også var en bus. Vores børn og unge får ikke besøg af vennerne og deleforældre har mere eller mindre måtte opgive at have deres unge boende her. 

Vi har formået at tiltrække ret mange småbørnsfamilier de senere år, og det sidste nye bysbarn er kun nogle få uger gammelt, helt i tråd med målgruppen for kommunens nye bosætningsstrategi. Uden infrastrukturen på plads kan jeg kun gætte på, hvad det får af betydning for at få deres hverdag til at hænge sammen. Egentlig kender jeg svaret…..

Det må kunne gøres bedre! Lad os nu få forbedret den offentligt transport til og fra Kyndby Huse. Vi elsker vores landsby, vores andelssamfund, sammenholdet og især naturen herude som andre også gerne skulle kunne bruge uden at det er nødvendigt at eje en bil.

Forfatter: Joan Ostenfeldt, oprindelig fra St. Rørbæk og Frederikssund. Andelshaver i Kyndby Huse,
bestyrelsesmedlem i andelsforeningen, webmaster på byens hjemmeside, ansvarlig for FB siden ”Salg af andelsboliger Kyndby Huse” og bidragsyder til FB siden ”Hornsherred – landet mellem Fjordene”. 

Deltag i debatten
Share.

About Author