Svineholmens dige indviet

Svineholmens dige indviet

Torsdag den 25. maj  kl. 10:00 på Svineholmen ved Skuldelev Strand var der indvielse på Svineholmens Digelags nyrenoverede dige.

 

SKULDELEV: Solen skinnede fra en skyfri himmel, der var en let frisk brise fra vest. Højt over i luften svævede der en stor nysgerrig havørn.
Der har siden 1923 og sikkert også før ligget et dige ved Svineholmen. Oprindelig skabt af arbejdsomme husmænd og parcellister for at holde deres marker på de magre jorde bag diget tørre ved højvande fra Roskilde Fjord. De slog sig sammen, 10 personer og stiftede  interessentselskabet ”Svineholmens Digelag”.
Det var et slidsomt arbejde at bygge, og diget skulle hvert år holdes efterses og repareres. Lidt af en kamp mod mosegrise og mus og vejr.
Efterhånden kunne det ikke mere; det var sunket gennem årene, og da orkanen Bodil huserede området og oversvømmede adskillige huse bag diget, var man klar over, at nu skulle der radikale midler til.
Diget er nu blevet totalrenoveret, og kommunen har anlagt en del af Fjordstien på toppen, så også andre borgere kan få glæde af dette.
Indvielsen af det nyrenoverede dig blev indledt med en tale af Bjarne Jakobsen, digelagets kasserer, der bød de fremmødte omkring 30 mennesker velkommen.
Fra Frederikssund Kommune deltog borgmester John Schmidt Andersen og Tina Tving Stauning fra teknisk udvalg.
Bjarne Jakobsen forklarede om de problemer, som arbejdet var stødt på med blødt underlag, som gjorde det væsentlig dyrere og takkede parthaverne for deres ekstra økonomiske tilskud.
– Vi turde ikke vente længere på, at kommunerne måske fandt en løsning ved Frederikssund, Sølager eller Hundested, derfor renoverede vi nu, sagde han blandt andet.
Borgmester John Schmidt Andersen holdt ligeledes en tale. Her kom han også ind på samme emne om højtvandslukke og fortalte at der arbejdes kraftigt på sagen. Han desuden roste borgernes initiativ med diget.
Herefter klippede han snoren over og erklærede diget for åbent.
Bagefter var der sammenkomst med kaffe og kage. Enkelte tog gåturen på det cirka 500 meter lange dige.
Beboerne ved Skuldelev Strand håber nu at være sikret mod oversvømmelser i nærmeste fremtid.

 

Andre artikler fra denne uge

Mod højere luftlag


Modelflyvningens dag finder sted søndag 26. maj 2024. JÆGERSPRIS: Hvert år fejres Modelflyvningens dag. I år falder dagen søndag 26.

Læs mere »