Sikker overfart med Columbus

Sikker overfart med Columbus

Eksplosion i motorrummet. Sådan lød alarmen, da besætning og det lokale beredskab, bistået af Dansk Søredningstjeneste fra Lynæs, tirsdag den 30. maj gennemførte en stor beredskabsøvelse.

 

HORNSHERRED: Øvelsen var uvarslet, hvilket vil sige at det deltagende beredskab fra Frederiksborg Brand og Redning ikke vidste, at der var tale om en øvelse da de blev alarmeret kl. 19:10 tirsdag aften. Forinden var røgkanoner og en gruppe sminkede figuranter placeret om bord på skibet, så øvelsen blev så realistisk som mulig.
Baggrunden for øvelsen er at træne besætningen på skibet i at handle korrekt hvis uheldet er ude, så passagererne på kommunens eneste færgerute kan føle sig trygge. For det kommunale beredskab handler det også om at træne netop denne type redningsaktioner til søs.
– Nok er der tale om en lille færgerute, og sejltiden er kun otte minutter, men det er vores fokus på sikkerheden ikke mindre af end hos de store rederier, siger Morten Bonnen Schultz, der er bygningskonstruktør ved Frederikssund Kommune, og blandt andet har ansvaret for drift og vedligeholdelse af M/F Columbus.
Øvelserne har hvert år forskellige temaer, og i år var det en eksplosion i maskinrummet, som medførte to svært tilskadekomne, motorstop og at færgen tog vand end – og samtidigt en redningsaktion efter personer, som var sprunget over bord – alt i alt flere tænkelige situationer, som besætningen og beredskabet kan komme ud for at skulle håndtere. Under hele øvelsen, der tog knapt to timer, lå Columbus underdrejet i sejlrenden og snurrede rundt.
– Besætningen træner løbende forskellige hændelser ombord, så passagerne kan vide sig trygge, når de sejler med os. Vi har hvert år en fælles øvelse med beredskabet, som i år inddragede beredskabet fra Frederikssund og Gilleleje, Dansk Søredningstjeneste fra Lynæs og en gruppe figuranter, for at kunne træne en lidt større hændelse så realistisk som muligt, siger Morten Bonnen Schultz.
Aftenens øvelse var tilrettelagt af holdleder Søren Viggo Ovesen fra Frederiksborg Brand og Redning, og han var godt tilfreds med dens forløb da vi talte med ham efter øvelsen.
– Det er gået rigtig godt. Vi havde tre både i gang på én gang, og det er første gang de prøver at arbejde sammen på tværs af forskellige beredskaber, men det gik som det skulle, og vi fik reddet alle 15 nødstedte i land i live, og det er det primære mål, fortalte Søren Vigge Ovesen.
Også Ole Hermansen, chef for Operativt område i Frederiksborg Brand og Redning, var tilfreds med øvelsen. Han var med ombord på M/F Columbus for at evaluere øvelsen.
– For os handler det om at få testet om samarbejde og kommunikation virker, og hvordan vi organiserer arbejdet når det gælder. Det giver en øvelse som denne os gode muligheder for, så derfor er det vigtigt for os.
Populær færgerute
Fokus på sikkerheden er da heller ikke uvæsentligt, når man som M/F Columbus sejler med mere 42.000 passagerer om året, fordelt på sæsonen der strækker sig fra 1. april til 30. september.
Hvis du selv vil prøve en tur med færgen – under lidt mere fredelige forhold end tirsdag aften – så kan du finde sejlplanen på færgens hjemmeside.
Foto: Kenneth Jensen

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »