Sankt Hans på Færgegården

Sankt Hans på Færgegården
Der bliver god mulighed for at aflure nogle af forfædrenes tricks til at afværge det onde, når Færgegården inviterer til børnevenlig sankthans. Foto: Line Jandoria Jørgensen /ROMU

FREDERIKSSUND: Vær med når der tændes bål og fejres Sankt Hans i Færgegårdens stemningsfulde museumshave. I år bliver det med en særlig båltale specielt rettet mod børnene og fortalt af en professionel historiefortæller.

Tag picnictæppet og madpakken med, og få en hyggelig aften med hele familien. Bålet tændes kl. 20.30, og inden da er der masser af aktiviteter og oplevelser for hele familien:

– Urteværksted: bind din egen magiske urtekrans

– Mission afværg det onde: Lær fortidens tricks mod hekse

– Dig for 200 år siden: Prøv i en historisk dragt fra 1800-tallet

– Din egen Sankt hansurt: plant en stikling til dit værelse

– Bålaktivitet: Se det værste fra dit 2024 gå op i røg

Hekse og andre væsener
Ifølge gammel folketro er alle de overnaturlige væsener såsom ellefolk, trolde og hekse særligt aktive på Sankt Hans aften. De er ude på at gøre livet surt for både mennesker og dyr. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod dem.

Børn og voksne lærer at ståle marken, bruge salt mod det onde, drikke fra en helligkilde og meget mere. Tag med på mission afværg det onde, hvor man gennem en række udfordringer og opgaver bruger fortidens tips og tricks til at gøre onde hekse så blide som nuttede kattekillinger.

Naturens magi
Ved Sankt Hans er sommerens og naturens kraft på sit højeste. Derfor var Sankt Hans også et tidspunkt, der rummede store muligheder for magi. På Færgegården kan man mærke naturens magi i ”urteværkstedet”, hvor museets urteekspert står klar til at hjælpe med at kreere smukke og ”magiske” urtekranse.

Fortid op i røg
Man vil ikke kunne finde en heks på toppen af på bålet. Til Færgegårdens historiske Sankt Hans følger arrangørerne nemlig den gamle tradition, hvor man symbolsk skilte sig af med det, man mere end noget andet ville af med. Derfor har deltagerne tidligere år brændt corona, krig samt forurening af på bålet. Ud over topfiguren, får alle lejlighed til at sætte en personlig seddel på bålet med det, som DU gerne vil skille dig af med. Se det gå op i røg, når bålet tændes.

Saft, kaffe og kage
Museet byder på gratis saftevand og småkager til børnene, og der vil være salg af drikkevarer til de voksne. Medbring picnictæppe og egen madpakke, som kan nydes frit i museumshaven. Drikkevarer købes på museet.

Tilmelding er nødvendigt – også ved gratis billetter.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »