Sank frø til haven og altankassen


Det er ved at være efterår, og planterne har sat frø. Det også sidste udkald for at samle, tørre, gemme eller genså frø fra sæsonens planter i haven og på altanen, fortæller DN, Danmarks Naturfredningsforening..

HAVEN: Lige nu er det oplagt at komme i gang med at sanke frø fra vilde planter. Rigtig mange vilde planter har nemlig sat frø for at sikre deres afkom til næste år. Bare husk, at når man sanker frø, så skal man ikke tage dem alle sammen. Når man lader en del frø stå tilbage, så kan planterne nemlig stadig sprede sig naturligt, og samtidig kan andre også tage nogle frø med hjem.

Gå efter ’’sikre hits’’
Hvis man i løbet af sommeren bemærket planter, som bier og sommerfugle flokkes om, så kan med med fordel opsøge dem igen og sanke deres frø, lyder et af rådene fra DN.

Gode planter til bier og sommerfugle, der kan sankes frø fra i efteråret, er blandt andet storkenæb, merian og akkeleje. Både storkenæb og merian findes i både vilde og dyrkede udgaver. Så nu og få gavn af naturens egen fryser. Nogle frø kræver kulde for at spire, dem kalder man kuldekimere. Det er især flerårige, der er kuldekimere. Det betyder, at frøene kræver en periode med kulde og derefter varme for at kunne spire.

I naturen er kuldekimere i dvaletilstand, når de løsner sig fra moderplanten i efteråret. Dvaletilstanden ophæves kun, når frøene udsættes for kulde i løbet af vinteren. Det er en slags beskyttelse, der sikrer, at frøene ikke spirer om efteråret for så at dø, når frosten sætter ind.

Når det bliver lunt om foråret, spirer frøene, og den lille spirende plante kan klare sig. Derfor anbefaler DN, at du sår sine frø nu. Så får de nemlig en tur i ”naturens egen fryser” i vinterens løb. Sår man sine blomsterfrø i foråret, kan man godt risikere, at de ikke vil spire – medmindre man altså giver dem et par dage i egen fryser først. Det er selvfølgelig også en mulighed.

Så frøene øverst i jorden
Frøene stiller også forskellige krav til, hvor dybt de skal sås. Lysspirende frø må ikke dækkes til med jord, men blot trykkes så meget, at de får god kontakt med jorden. Det er typisk bittesmå frø fra eksempelvis valmuer, primula, merian, akeleje mv.

Tip: Sår man frøene ud til en blomstereng,
kan man blande de små frø op med sand, så de er lettere at sprede ud.

Frøbytte
Hvis man ikke får sanket sine egne frø, kan man også købe vildengsblandinger.

Husk dog at gå efter danske, vilde arter, dem forstår vores bestøvere altid, hvordan de skal få mad ud af.

Undgå at købe frøblandinger med græs i – græsset skal nemlig nok komme af sig selv. Og så skal de bare i jorden nu, så de kan nå at få lidt frost, inden de skal spire igen til næste år.

Udover at købe frø, kan man også bytte sig til frø. I en periode var det rent faktisk forbudt at bytte frø (noget med kontrol med afgrøder og fødevaresikkerhed), men nu er det igen blevet lovligt.

Så det er bare med at sanke, bytte og give den gas med blomsterne!

Læs e-avisen

Andre artikler fra denne uge

Følger du os på Facebook?