Så er kalkknuseren gået i aktion

Så er kalkknuseren gået i aktion

Fredag middag tog Skibby Vandværk fat på at afprøve et nyt kalkknuseranlæg. Testperioden er på tre måneder.

 

Af Conny Probst

 

SKIBBY: Et kalkknuseranlæg på cirka 100 gange 50 centimeter skal de næste tre måneder tage kampen op mod for meget kalk i vandet hos Skibby Vandværks kunder.
Anlægget, der blev monteret fredag eftermiddag, består af impulsklodser, der er monteret på det store afgangsrøret til forbrugerne, forklarer værkets bestyrer, Renè Stjerne Hansen.
– Klodserne er tilsluttet en computer, der styrer impulserne, så der ikke dannes de hårde belægninger. Kalken forsvinder ikke, men bliver omdannet; knust. Ultralyd får kalkkrystallerne til at ændre form: vandet føles blødere, og kalken er lettere at få af.
Det betyder blandt andet, at man skal bruge færre kemikalier til at fjerne kalkbelægninger, bruge en tredjedel mindre vaskepulver og meget lidt eller slet intet skyllemiddel. Og opvaskemaskinen bør kunne klare sig med en halv dosis.
Når testperioden slutter om tre måneder, håber bestyrelsen på, at forbrugerne har oplevet, at effekten har været så god, at man kan gå i gang med at søge en permanent kommunal godkendelse af kalkknuseranlægget. Og købe anlægget.
– Anlægget koster 350.000 kroner plus moms. Set i lyset af, at det koster mange penge, er vi meget interesseret i, at borgerne svarer på de spørgeskemaer, der kommer i midten af januar.
– Vi skal ikke ud at låne til det. Det er penge, vi har i forvejen, så investeringen vil ikke medføre prisstigninger, understreger Renè Stjerne Hansen.

Foto: Steen Westh

 

 

Andre artikler fra denne uge

Mod højere luftlag


Modelflyvningens dag finder sted søndag 26. maj 2024. JÆGERSPRIS: Hvert år fejres Modelflyvningens dag. I år falder dagen søndag 26.

Læs mere »