Projekt Gershøj Landhandel

Projekt Gershøj Landhandel
Gershøjvej 111. Foto: Steen Westh

Med vedtagelsen af lokalplan LK 98 er foreningen Gersjøj Landhandel kommet et skridt nærmere realiseringen.

GERSHØJ: Gershøj er en af Lejre Kommunes mange små bysamfund, der har udviklet sig til at være en soveby uden handel og erhverv.

Men byen sprudler af en meget alsidig foretagsomhed med borgere, der er involveret i alt fra havn til børneklub, bylaug, ”vild med vilje” osv.

Men byen har ikke et naturligt samlingssted trods kro, byhus og havn.

Et samlingssted, der tilhører borgerne, og hvor det er naturligt at komme på en nærmest daglig basis. Et samlingspunkt, der både er til handel, til oplysning og til hygge.

En arbejdsgruppe har i nogle år arbejdet med at skabe en købmand eller landhandel. En regulær forretning på trods af alle de udfordringer, detailhandel byder på.

Foreningen

I juni blev der holdt stiftende generalforsamling i Gershøj Landhandel, og Lejre Kommune har først på sommeren stillet Gershøjvej 111 til rådighed med en lejekontrakt til den forening som er dannet til at varetage opgaven.

Der er nu 100 medlemmer i foreningen.

Lokalplanen

Lejekontrakten havde ikke været meget værd uden en lokalplan for den gamle bydel i Gershøj, hvor bygningen ligger.

Forslag til Lokalplan LK 98 for Gershøj gamle bydel har været i høring fra 31. juli til 27. august 2023, og høringen har ikke givet anledning til ændringer af lokalplanen.

Den nydannede forening skal være bærende led for projektet og skal blandt andet stå med ansvaret for fondsansøgninger.

Sommeren 2024

Projektet blev søsat i 2019, hvor nogle ildsjæle i Gershøj sendte en løbeseddel rundt i lokalområdet, der omhandlede genetablering af en købmandsbutik byen.

De fik over 400 tilbagemeldinger, hvor folk kom med idéer eller tilbød deres hjælp.

Nu fire år senere er det blevet til en forening med aktive medlemer og arbejdsgrupper, og man håber på at kunne åbne dørene for Gershøj Landhandel i sommeren 2024.

Andre artikler fra denne uge