Oplevelser i Hornsherred

Oplevelser i Hornsherred

Sommeren er ikke helt slut endnu, selv om vejret ikke rigtig lader sig mærke med det. For mange betyder sommeren hyggelige aktiviteter og oplevelser med hele familien og derfor kommer her lidt forslag til, hvad man kan lave i Hornsherred i resten af sommerferien.

 

 

HORNSHERRED: Lokalt er der mange muligheder for gode oplevelser, for eksempel på Selsø Slot
Når man træder ind på Selsø Slot, træder man mere end 100 år tilbage i tiden. Slottet, som slet ikke er et slot, men en herregård, stod tomt fra 1829 og indtil begyndelsen af 1970erne. Derfor er huset stort set som det var – dele af det er helt tilbage fra 1730erne og andre dele er fra begyndelsen af 1800-tallet.
– Man træder tilbage i tiden, når man besøger Selsø Slot. Huset står med originalt interiør og originale barokbemaling og franske tapeter. For eksempel står baroksalen med den originale marmorering fra 1730erne, fortæller museumsleder Elisabeth Holm Nielsen.
Det er muligt at komme rundt i hele huset, fra kælder til kvist, og se de forskellige rum. I hvert rum hænger der informationer om huset, som man kan læse undervejs. Møblerne er ikke fra selve huset, men er udlånt at Nationalmuseet, Davids Samling og Designmuseum Danmark.
Selsø Slot er åbent tirsdag til søndag mellem klokken 11:00 og 16:00. Desuden har Selsø Slot flere arrangementer i hele sommerperioden, som man kan læse mere om på www.selsoe.dk.

 
Økologisk frokost
Ved Jægerpris Slot ligger Café Danner og her kan man få en frokost i de fine lokaler. Cafeen ligger i historiske rammer, da der i sin tid har været børnehjem i lokalerne.
Alle lokalerne har deres egne navne, eksempelvis Butik Frk. Rasmussens, Fyrrummet og Mosters Stue. Sidstnævnte var kontor for den gamle forstanderinde på børnehjemmet, der netop hed Moster.
Stedet er en frokostcafé, der serverer økologisk mad Cafeen vil gerne lave maden fra bunden af, så vidt muligt, og bruger lokale råvarer. Maden følger sæsonen og menukortet skifter hver 14. dag.
Cafeen er en del af AKUcenter Højagergaard i Slangerup og tilbyder beskæftigelse for personer med funktionsnedsættelse.
Cafeen har åbent tirsdag-søndag mellem klokken 11:00 og 16:00. Køkkenet åbner klokken 12:00. Læs mere om cafeen og se den aktuelle menu på www.cafedanner.frederikssund.dk.

 
Jægerspris Mølle
Ikke langt fra Café Danner finder vi Jægerspris Mølle. Den ligger og knejser stolt over byen på Møllevej, lige ud for Duemosevej, som den har gjort det siden 1855 – i 162 år.
Møllen er en stor såkaldt Hollandsk mølle, der er opført af Kong Frederik den VII. Den har et vingefang på 24,7 meter og var fæstemølle under Jægerspris Slot. Med til møllen hørte et bageri på Møllegården som fungerede frem til 1964. Selve møllen blev taget ud af drift ti år før, i 1954.
Selve gården blev revet ned i 1976, men møllen selv blev restaureret i årene fra 1966 til 1969, og har siden fungeret som museumsmølle, ejet af først Jægerspris og siden Frederikssund Kommune.
I 1969 blev møllen indviet som arbejdende museumsmølle, efter at være renoveret for midler tjent ved afholdelse af den første byfest i Jægerspris i 1967. Møllen ejes i dag af Frederikssund Kommune, og drives af en gruppe frivillige, organiseret i Jægerspris Møllelav.
Hvis man vil opleve møllens indre ved selvsyn, så er den åben for publikum hver lørdag frem til 12. august fra kl. 13:00 til 16:00. Entréen er 20 kroner for voksne og 10 kroner for børn.
Læs mere om møllen på www.jp-moelle.dk.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »