Nationalparken får flydende cykelsti

Nationalparken får flydende cykelsti

Tag cyklen med i kano mellem Gershøj og Møllekrogen.

SKIBBY/GERSHØJ: Nationalpark Skjoldungernes Land har fået en bevilling på 110.000 kroner fra Friluftsrådet. Midlerne skal gå til at etablere ”en flydende cykelsti” i den nordlige del af nationalparken.

Den flydende cykelsti består af seks kanoer med fastmonteret slæb til cykler. Hver kano skal kunne fragte to cykler. Det er Roskilde Produktionsskole, der bygger kanoernes cykelanæng – og det er en unik løsning, som skal tegnes fra bunden.

Kanoerne bygges, så cykelanhænget ligger på siden af kanoerne og giver stabilitet som en katamaran, hvilket gør det svært at kæntre. 

Meningen er, at man ikke sejler længere ud end 50 meter fra kysten, sådan at det er muligt at bjærge sig selv og cyklen, hvis man alligevel skulle kæntre.  

Genvej fra Gershøj til Møllekrogen
Tre af kanoerne skal ligge i Gershøj og tre skal ligge i Møllekrogen. 

Idéen er, at man gratis skal kunne låne en kano det ene sted og sejle til det andet for at fortsætte sin cykeltur efter et smut ud på Roskilde Fjord. 

Turen mellem de to kano-
pladser er tilmed en stor genvej, fordi den landfaste sti slår et stort sving ind i landet på netop den strækning.

Kanoerne vil være aflåst med møntlås og monteret med GPS, så de ikke forsvinder. 

Alligevel bygger initiativet på tillid til brugerne, som nemt og gratis får mulighed for at låne en kano fra de to ubemandede kanopladser.

Med initiativet håber nationalparken, at flere vil få mulighed for at opleve fjorden fra vandsiden.

Samarbejdspartnere
Frederikssund Kommune og Lejre Kommune er partnere i projektet. Begge kommuner bidrager med hver 10.000 kroner til realiseringen af den flydende cykelsti, og vil efterfølgende også yde økonomisk bidrag til driften.

Samtidig har nationalparken været i dialog med flere frivillige omkring de to kano-
pladser. I Gershøj har Gershøj Kro tilbudt, at kanoerne kan ligge på kroens areal ved byens lille badestrand.

I Møllekrogen har frivillige fra Selsø Møllekrog Bådelaug ligeledes tilbudt en plads til kanoerne, samt efterfølgende at holde øje med pladsen.

I nationalparken glæder man sig over de mange samarbejdspartnere. Det fortæller Mikkel Eeg, som arbejder med udviklingen af friluftsliv i nationalparken og som står for projektet.

– Det her er et sjovt projekt, som kun er muligt, fordi kommunerne og de lokale gerne vil være med. Vi håber, at mange vil få glæde af kanoerne, fortæller han. 

Nationalparken arbejder nu på at få de sidste tilladelser på plads. Forventningen er, at kanoerne vil være klar til brug næste sommer.


Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »