Landhandel i Gershøj åbner i 2025

Landhandel i Gershøj åbner i 2025

Millionstøtte baner vejen for lokalt indkøbssted og café i tidligere landsbyskole.

Af journalist Tomas Skov

GERSHØJ: – Det er svært at bevare pessimismen, siger Per Kølster.
Han er formand for or foreningen Gershøj 111, der allerede i 2019 begyndte at drømme om at etablere en lokal landhandel med tilhørende café i den gamle landsbyskole. Intensiteten røg på vågeblus under corona, men foreningen genoptog arbejdet sidste år, og har søgt midler hos både Realdanias Underværker-kampagne, LAG-ordningen og NordeaFonden.

Nu har de lokale ildsjæle modtaget en million kroner til projektet fra Underværker-kampagnen, og det er penge, der bringer initiativtagerne tæt på målet

– Vi har et budget, der er lidt højere, men nu har vi fået den store del af beløbet. Så der er lys forenden af tunnellen, og det rækker til at indrette med køkken, og hvad vi ellers skal bruge, siger Per Kølster.

Byens nye mødested
Gershøj Landhandel med café skal blive et fælles lokalt mødested med fokus på at afsætte økologiske varer, som dyrkes på lokale marker.

– Den er vigtig, forbi den skaber mulighed for at handle lokalt. Samtidig får vi en café, der kan samle byen med arrangementer og det sociale rum, hvor man mødes, fortsætter Per Kølster.

Foreningen har endnu til gode at etablere selve byggeprojektet, men Per Kølster er fortrøstningsfuld, da han er omgivet af gode folk.

– Vi har en kompetent bestyrelse og derudover et antal arbejdsgrupper med gode, lokale mennesker. Det er et ret stærkt hold. Og så har vi jo en forening med 120 medlemmer, så vi mærker god opbakning og stemning omkring projektet, siger Per Kølster, der håber og regner med åbning af Gershøjs kommende landhandel og café i løbet af 2025.

Starter efter ferien
Planen er, at renoveringen af den gamle skolebygning kan gå i gang efter sommerferien, og at Gershøj Landhandel kan slå dørene op for salg af brød, kaffe, mejeriprodukter, grøntsager og meget andet i 2025. Men allerede nu holder foreningen bag Gershøj Landhandel løbende arrangementer som fællesspisning, sangaftener og meget andet med det formål at skabe et fælles samlingspunkt og en solid grobund for den kommende landhandel.

Gentænker bygninger
Lokale ildsjæle fordelt over hele landet får nu 15 millioner kroner i støtte til at realisere i alt 17 projekter som del af Realdanias Underværker-kampagne. Heriblandt er frivillige fra Midt- og Nordsjælland, der nu har fået støtte til at realisere deres bygge- og renoveringsprojekter. Konkret er det den lokale landhandel i Gershøj, en historisk mølle i Ålsgårde, et nyt mødested ved Hareskoven og en gammel skole i Kirke Værløse.

Flere af projekterne har fokus på den grønne dagsorden ved at genbruge og gentænke tomme bygninger og steder.

Underværker
I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri til og for fællesskaber. Siden 2011 har Realdania støttet i alt 349 ildsjæleprojekter over hele landet med samlet omkring 190 mio. kr.
17 projekter er udvalgt til at modtage støtte fra Underværker i 2024.
De 17 projekter modtager i alt 15,1 mio. kr. i projektstøtte.
Dermed vil i alt 349 ildsjæleprojekter have modtaget støtte fra Realdanias Underværker og Byggeriets ildsjæle siden kampagnens start i 2011.
Ildsjæle kan søge Underværker om op til 1,2 mio. kr. i projektstøtte

Andre artikler fra denne uge