Svanholm fejrer fødselsdag og ny bogudgivelse

Svanholm fejrer fødselsdag og ny bogudgivelse

Af journalist Tomas Skov

SKIBBY: Det startede med en annonce i Information 7. maj 1977. Snart fem årtier senere er Svanholm Storkollektiv her stadig, og det fejrer kollektivet 31. maj.
– Vi fejrer vi, at Danmarks største kollektiv stadig findes, stadig appellerer til unge familier, stadig har fællesøkonomi, fælleskøkken og et stærkt fællesskab, skriver svanholmer Christian Adler Jensen.

Fredag 31. maj er det Svanholms 46-års fødselsdag og samtidig dagen, hvor kollektivet fejrer udgivelsen af en ny bog, der beskriver stedets historie.

Historie og fornyelse
Bogen med titlen ”Svanholm – historien om storkollektivet på Svanholm Gods”; beskriver Svanholm fra idé til virkelighed og tager læseren med gennem alle de beslutninger, der skal træffes for at være et attraktivt hjem for 80 voksne gennem snart 50 år. Og ikke mindst; hvordan man holder liv i de oprindelige idéer, når nye flytter ind – men også er klar på at ændre, når det er tiltrængt for at følge med tiden.

Pengene skal hjem
Historikeren Hans Ethelbergs bog beskriver et kollektiv, der vokser til i 1980’erne og stiller sig et andet sted end hippierne og de revolutionære – nemlig ud i marken og på arbejdsmarkedet. For når idéerne er store, og man har købt et dyrt gods, skal der tjenes penge hjem.

Svanholm Storkollektiv er som bekendt også et produktionskollektiv, som har været en vigtig driver for økologien. De producerer grøntsager, foder og mælk, og hvor de før har talt om radrenser og celletal, er tiden nu en anden, og fokus er flyttet til køernes prutter og regenerativt landbrug.

”Svanholm – historien om storkollektivet på Svanholm Gods” udkommer på Svanholm Forlag i et oplag på 500 eksemplarer.

Andre artikler fra denne uge