Hyggelig uhygge for børn og deres voksne

Hyggelig uhygge for børn og deres voksne

JÆGERSPRIS: Frederikssund Museum, Færgegården markerer allehelgensaften med lanterneoptog, lys af bivoks, sang – og en lille smule hyggelig uhygge. Det finder sted den 31. oktober kl. 16-18:00, og det er gratis at være med.

Slik eller ballade. Frederikssund Museum byder børn og voksne indenfor til en uhyggelig hyggelig aften. 

Man kan dekorere lanterner og lave lys af bivoks. Når mørket falder på, går uren ud i haven, hvor man synger lanternesange. Hvis man synger højt nok, kommer den gamle færgemand på besøg; han har noget godt med i sin sæk.

Allehelgensfester knytter sig til sagnet om den hellige Martin af Tours, der som romersk soldat delte sin kappe med en fattig tigger. 

I en drøm viste tiggerens sig for Martin og fortalte, at han var Jesus. Martin forlod soldaterlivet for at blive munk og siden biskop i den franske by Tours. Martin døde 11. november 369, og siden er tiden omkring hans helgendag blevet brugt til at mindes ham med lanterneoptog. 

I Danmark var det tidligere skik, at man gik i optog med udhulede roer med stearinlys i. Man kunne også skære fæle ansigter i lygterne og skræmme naboen ved at sætte lygten på et kosteskaft og lade den danse foran vinduerne. Martin Luther King og Martin Luther er begge opkaldt efter Martin af Tours.

Morten Bisp

I Danmark blev Sankt Martin til Morten Bisp. Sagnet fortæller, at Morten Bisp ikke ville være biskop og gemte sig blandt en flok gæs, men gæssene skræppede og afslørede ham. Som hævn over gæssene bestemte Morten Bisp, at man hvert år skulle straffe gæssene ved at slagte og spise dem. Den skik holder vi stadig i hævd ved at fejre Mortens Aften den 11. november.

Der er gratis adgang. 

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »