Hver femte testede fyrværkeriartikel er fjernet fra markedet

0

Sikkerhedsstyrelsens test af fyrværkeri betyder, at farlige fyrværkeriprodukter er fjernet fra markedet, inden årets fyrværkerisalg åbnede.

NYTÅR: I november testede Sikkerhedsstyrelsen over 500 fyrværkeriartikler med hjælp fra et uafhængigt testlaboratorium. 17 procent eller hver femte af de testede produkter fejlede og skulle fjernes fra markedet, inden salget åbnede. Men selvom kontrollen er omfattende, skal forbrugerne dog alligevel tænke sig om og passe på, når de fyrer af eller kigger på fyrværkeri. Op til 10 eksemplarer af hver type raketter, batterier og compounds er blevet testet for at sikre, om fyrværkeriprodukterne levede op til kravene.

Flere kontroller frem mod nytår
Når fyrværkeri fejler, kan det skyldes flere årsager. Lunten kan være for ringe, fyrværkeriet antænder for hurtigt, udslaget kommer ikke højt nok oppe i luften, lyden er for høj, eller der er nedfaldne gløder.

– Vi gennemfører også 240 kontroller på salgssteder inden nytårsaften for at kontrollere, om tilbagekaldt fyrværkeri er fjernet fra markedet, og vi kontrollerer om fyrværkeriet er CE-mærket. Skulle nogle forbrugere nytårsaften opleve, at nogle fyrværkeriartikler ikke fungerer efter hensigten og udgør en umiddelbar fare, så vil vi meget gerne have en anmeldelse og et foto, fortæller kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Kirstine Gottlieb.

I Danmark er det ulovligt selv at indføre fyrværkeri fra udlandet. Det betyder, at fyrværkeri hverken må købes på indkøbsture til Tyskland eller over nettet fra udlandet.

I nytåret 2020/2021 oplevede Danmark det laveste antal tilskadekomne siden midten af 1990’erne med en nedgang på 27 procent fra året forinden. 

Sikkerhedsstyrelsen gennemfører også flere kampagner, som skal minde alle og ikke mindst unge drenge om fyrværkerirådene.

Forbrugere og forhandlere kan se farlige eller mangelfulde fyrværkeriprodukter på produkter.dk

Fejler fyrværkeri, så kan Sikkerhedsstyrelsen kontaktes på sik@sik.dk

De fem fyrværkeriråd
– Brug altid beskyttelsesbriller
– Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
– Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
– Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
– Gå aldrig tilbage til en fuser.

sparkler-2856316_1920
Deltag i debatten
Share.

About Author