Hun elsker fest og glade farver

0

Af Conny Probst

SKIBBY: Krigen i 1864 betød, at Danmark måtte afstå de tidligere hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Tyskland, og en nye grænse blev trukket ved Kongeåen. Efter 1. verdenskrigs afslutning blev der holdt folkeafstemninger i grænseegnene om, hvor den dansk-tyske grænse  skulle gå. Det resulterede i 1920 i en deling af Slesvig med den grænse, vi har i dag. 

Da Christian 10. i juli 1920 symbolsk red over den ophævede grænse, var Helga Hansen to år gammel. 

– Jeg synes nu, at grænsen skulle have været ved Ejderen. Danmark er så lille, siger Helga Hansen, da vi sidder ved bordet i hendes parcelhus på Nordmandsvej, og hun skænker te op til sine gæster.

53 år har hun boet i huset, og hun klarer sig med datterens hjælp og med 45 minutters kommunal rengøring hver anden uge. 

– Mor er til fest og farver, fortæller Hanne Grønbjerg. Da hun fyldte 100 år, blev der holdt fest på Sønderby Kro – og hun dansede lige til klokken 23. Hun ville også have holdt fest, da hun fyldte 102 år.

Helga Hansen er født i Vendsyssel og flyttede som fem-årig med familien til Djursland, hvor forældrene havde købt en gård.Som 17-årig var hun blevet træt af landbrug, drog til et stort hotel i Kolind og bankede forsigtigt på døren ind til køkkenet for at spørge om et job.

– Jeg blev privat stuepige hos familien Drasbæk, fortæller Helga Hansen, der senere flyttede til Århus, hvor hun havde fået et serveringsjob.

Til Hornsherred
Så gik turen til Sjælland, hvor et andet serveringsjob ventede. 

I 1943 blev Helga Hansen gift med den 25 år ældre Lauritz Hansen, der ejede Amager Dampvaskeri. Parret boede på Amager indtil 1949, hvorefter de flyttede til Frederikssund og senere ind på en gård i Sønderby. 

– I 1967 flyttede vi ind her, det var et helt nyt hus, fortæller Helga Hansen.

Efter et par år som hjemmegående begyndte Helga Hansen at kede sig og blev ”tilkaldevikar” på kroen i Skuldelev.

Fem år efter mandens død mødte hun Kurt. Parret var meget aktive og cyklede lange ture til både København, Fyn og Jylland. Cyklen stillede Helga Hansen først fra sig, da hun fyldte 95 år.

Fuld fart på
Da Helga Hansen fyldte 100 år, udnævnte Danske Seniorer Skibby hende til æresmedlem. 

– Jeg har spillet billard indtil for et halvt år siden, så kunne jeg ikke se mere. Petanque måtte jeg også opgive på grund af synet. Jeg kan ikke se på mit ene øje, og der er ”hønsenet” for det andet, fortæller hun. 

Helt tilbage i 1956 vandt hun 2.500 kroner i en konkurence i Alt for Damerne. Og så proklamerede hun, at de penge ville hun ud at rejse for.

– Vi tog med toget til Basel og videre med bus til Firenze, Rom og Venedig. Vi var også på Capri, siger Helga Hansen.

Hun fik smag for at rejse med blandt andet Skibby Rejser, Spies og Larsen Rejser.

– Jeg har været mange gange i Spanien på langtidsophold, jorden rundt med Larsen Rejser, i Australien og i USA flere gange for at besøge en veninde.

 – Mor et stædig som et æsel og har altid været bidt af motion. Det er derfor, hun er blevet så gammel, siger Hanne Grønbjerg.

– Flaget bliver hejst, når mor har fødselsdag. Da hun fyldte 102 år, tog jeg flaget ned og begyndte at sætte vimplen op. Da jeg kom ind i stuen, lå fru Hansen med rumpen i vejret og var ved at lægge flaget sammen. For det havde hun jo altid gjort.

Helga Hansen kan godt lige at klæde sig i stærke farver, og indtil hun fyldte 100 år, farvede hun selv sit hår.

Gennem det sidste år er hun kommet på Nordhøj en gang om året for at hyggesnakke og dyrke stolegymnastik. 

– De sidste to måneder har været forfærdelige, fordi jeg ikke har været på Nordhøj, siger hun. 

 

Fotos: Steen Westh

 

102 år foto steen westh
Det er Helga Hansen, der skænker teen for sine gæster. Her for datteren Hanne Grønbjerg.
Helga Hansen passer selv sine roser. Græsslåningen 
overlod hun til sin datter for tre år siden.
Deltag i debatten
Share.

About Author