Genbrugsbutik har 10 års jubilæum

Genbrugsbutik har 10 års jubilæum

Den 16. januar har Danmissions genbrugsbutik i Skibby eksisteret i 10 år. Det fejrer man med både kaffe og udsalg.

Af Conny Probst

SKIBBY: Tirsdag den 16. januar er der kaffe på kanden, når kunderne kigger inden for hos Danmission Genbrug Skibby på Hovedgaden 4 C. Samtidig har bestyrelsen besluttet at holde udsalg hele ugen med
Der er 50 procent på alt, fortæller formand Karen Brogaard Jensen, der er en af de frivillige, der har været med alle årene.
– Vi er nogle få stykker, der har været med hele vejen. Vi startede som Kirkens Genbrug på Hovedgaden 58 (den tidligere Helbo Hansen butik) i Skibby. Organisationen bag var dengang en sammenslutning af Danmission og Samvirkende Danske Menighedsplejer.
– De havde ansat en konsulent ved navn Kurt Bierbum, som tilfældigt kom igennem Skibby og så butikken var ledig. Han inviterede de lokale menighedsråd, kirker og andre interesserede til møde.
Der viste sig hurtigt interesse for at starte en genbrugsbutik, og efter diverse indledende møder og en stiftende generalforsamling kunne butikken åbne den 16. januar 2008, forklarer Karen Brogaard Jensen.

Ting til boligen
Butikken drives af en bestyrelse på fem medlemmer og cirka 25 andre frivillige.
– Nogle er medarbejdere i selve butikken, andre agerer chauffører og kører ud og henter ting for os og bringer tillige – mod betaling – ud til folk, hvis de ikke selv kan tage købte møbler med sig.
– Vi er lidt specielle, forstået på den måde, at vi kun handler med møbler og alle mulige genstande til boligen samt legetøj og bøger. Ikke tøj, fortæller formanden.
– Da vi startede, lå Folkekirkens Nødhjælps butik lige over for, og vi ønskede ikke at konkurrere med dem med hensyn til tøj. Det har vi holdt fast ved siden, selv om butikken i 2012 flyttede til Hovedgaden 4C, hvor vi nu har til huse i det tidligere bogtrykkeri.
De frivillige arbejder i hold på to ad gangen, henholdsvis et formiddags- og eftermiddagshold plus lørdag formiddag.
– Vi holder lukket om mandagen, da vi på et tidspunkt ikke kunne skaffe medarbejdere til denne ugedag.

Danmission
Året efter, at butikken var flyttet, besluttede organisationen Kirkens Genbrug at splitte sig op.
– Det blev bestemt at vi skulle fortsætte som butik hørende under Danmission. Det overskud, vi får dannet ved salg i butikken – altså hvad der er tilbage, når alle driftsudgifter er betalt – sendes til Danmission, som så fordeler midlerne til hjælpearbejde i ind- og udland.
– Desværre er salget dog for nedadgående. Men det gælder så vidt vides alle slags genbrugsbutikker i landet. Nu om dage forsøger folk selv at sælge først, inden de afleverer ting til os.
– Vi har et rigtig godt sammenhold blandt de frivillige og synes også, at vi gør en social indsats. Så vores fødselsdags/nytårsønske er selvfølgelig, ar vores genbrugsbutik fortsat kan have sin berettigelse i vores by og blive ved at eksistere, siger Karen Brogaard Jensen.
Der er åbent i genbrugsbutikken tirsdag til fredag fra klokken 10:00 til 17:00 og lørdag mellem klokken 10:00 til 13:00.

Andre artikler fra denne uge