Gamle film skal vække minder hos demente

0

FREDERIKSSUND KOMMUNE: Selv om demente har svært ved at huske, så er det almindeligt kendt at minder fra fortiden kan vække lysten til samtale og aktiviteter. 

Frederikssund Kommune har blandt en række tilbud til demente haft dans på programmet, hvor gamle melodier vækker lysten til at bevæge sig. 

Og nu skal  Omsorgscenter Pedershave være det første omsorgscenter i et pilotprojekt, hvor gamle filmklip skal bruges til at få samtalen i gang og øge livslysten.

Historiske dokumentarfilm
Projektet Erindringsbio er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, omsorgscenteret Pedershave og Via University College, og har til formål at øge livskvaliteten for demente. 

Foreløbig er der planlagt ni filmforevisninger på Pedershave fra den 2. november frem til midten af december. Erindringsbio består af filmpakker med dialogmateriale og historiske film, som er nøje udvalgt fra Filminstituttets streamingsite ”Danmark på film”. 

Pakkerne er udviklet af Filminstituttet og cand. scient Anders Møller Jensen fra VIA University College, der er ekspert i demens.

Og på Pedershave glæder aktivitetsmedarbejder Britt Blytmann sig til at tage filmpakkerne i brug:

– Vi har allerede oplevet, at film kan fungere som samtalestarter, der gør os klogere og bringer os nærmere på de mennesker, vi arbejder med. Jeg glæder mig til at bruge filmpakkerne, fordi jeg tror, de kan blive et rigtig godt redskab i arbejdet med at øge den indsats, fortæller hun. 

Alle kan kigge med
Det er allerede nu muligt for mennesker med demens og deres pårørende at se historiske film sammen. 

På Det Danske Filminstituts streamingsite ”Danmark på film” ligger der omkring 4.500 dokumentarfilm og -klip fra hele landet. 

Filmene er fra 1897-2011, og det er gratis at kigge med.

Deltag i debatten
Share.

About Author