En gammel dame i kyndige hænder

En gammel dame i kyndige hænder
cof

Dækket skal skiftes, og der skal tætnes hist og pist på træskibet ”Sommerflid” fra Frederikssund, der er kommet på værft i Holbæk. Hun forventes klar til foråret, når fjorden atter kalder.

 

JÆGERSPRIS: I sommerhalvåret kan befolkningen langs Roskilde Fjord ofte nyde synet af gamle, traditionelle træskibe, der fylder både fjord og havne med historie som et minde om den tid, hvor fjorden blev brugt til erhvervsfiskeri. Dengang, der flere steder langs kysten lå små og store skibsværfter, som byggede træskibene, så de passede lige præcis til fjordens dybder og de fangtsmuligheder, som var der.
Den tid er stort set forbi, men nogle af skibene findes stadig. Et af dem er Sommerflid, som blev bygget på Frederikssund Skibsværft i 1915.
Skibet er knap ni meter langt og var i sin tid områdets første og største fiskerfartøj med motor.
Motoren var dog mest en hjælpemotor, for Sommerflid var også forsynet med store sejl, og det var langt op i tiden sejlene, der var skibets vigtigste drivmiddel.

 

Vedligeholdelse
I dag er Sommerflid en del af museumskoncernen ROMUs samling.
Gennem året vedligeholdes og sejles Sommerflid af et lokalt skibslaug, bestående af frivillige, som på den måde sørger for, at kulturarven gøres levende, og at befolkningen omkring fjorden får et indblik i den gamle fiskertradition.
Men som med alle andre gamle træskibe kræves der indimellem lidt ekstra kærlige hænder. Derfor er Sommerflid i denne tid på værft i Holbæk.
Det indebærer blandt andet, at en del af dækket skal skiftes, andet skal tætnes og et par af ruftagene (tagene på de små kahytter, der rager op over dækket) skal skiftes.
Bådelauget har modtaget bevillinger fra Kong Frederiks d. VII’s stiftelse i Jægerspris, Velux Fonden, Nordea fonden og Augustinus Fonden, og derudover har Skibsbevaringsfonden støttet renoveringen.

Bådelauget
Når det atter bliver forår, er Sommerflid klar til at sætte sejl og igen at tage turen gennem fjorden.
Skulle man have lyst til at se nærmere på Sommerflid, kan man tage forbi havnen i Frederikssund i sommerhalvåret og få en snak med bådelauget, som mødes hver torsdag aften.
Hvis man selv har lyst til at blive en del af bådelauget eller i første omgang blot høre lidt nærmere, er man meget velkommen til at kontakte formanden for bådelauget Ragnhild Kallehave r.o.hermansen@gmail.com, eller vicedirektør på ROMU, Iben Bækkelund Jagd på ibenjagd@romu.dk.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »