Der er registreret 56 trafikuheld i 2019

Der er registreret 56 trafikuheld i 2019
Arkivfoto: Steen Westh. (OBS: Det viste foto af ulykken er ikke i forbindelse med spirituskørsel).

Når det gælder uheld, hvor spiritus har været involveret, ligger Frederikssund Kommune langt over landsgennemsnittet.

Af Conny Probst

FREDERIKSSUND KOMMUNE: Vejdirektoratet har udarbejdet rapporten “Ulykkestal fordelt på politikredse” med blandt andet en status over trafikulykker i 2019, fordelt på de 12 politikredse. Formålet med rapporten er at give kommunerne samt politikredsene et overblik over, hvor politikredsen afviger i forhold til den nationale udvikling.

Rapporten redegør udelukkende for uheld, som er registreret af politiet. Mange af de mindre uheld registreres ikke af politiet (mørketal). Den lettere tilskadekomne kører selv til skadestuen, og varetager eventuelt selv erstatningsforhold gennem sit forsikringsselskab. 

På landsplan registrerede politiet sidste år 3.076 uheld med personskade.

I Nordsjællands Politikreds var der i 2019 18 dræbte, 147 alvorligt tilskadekomne og 51 lettere tilskadekomne. 42 procent forulykkede i landzone og 58 procent forulykkede i byzone. 

I 2019 har der i alt været 56 uheld i Frederikssund Kommune; 34 uheld er sket på de kommunale veje og 22 uheld på statsvejene. Uheldene er fordelt med 34 materialeskadeuheld og 22 personskadeuheld, hvor 15 er kommet alvorligt til skade, 5 er lettere tilskadekomne og 3 dræbte. Dette ligger på samme niveau som andre kommuner i Nordsjællands politikreds med samme antal km veje. 

Til sammenligning var der i 2018 72 uheld i Frederikssund Kommune, hvor 47 uheld er sket på de kommunale veje og 25 uheld på statsvejene. 

Samlet var uheldene fordelt med 53 materialeskadeuheld og 19 personskadeuheld, hvor 14 var kommet alvorligt til skade og 5 var lettere tilskadekomne. Herudover var der 2 dræbte. 

Transportmiddel
I størstedelen af uheldene har minimum en1 personbil været involveret, hvilket udgør 79 procent, og dernæst efterfulgt af cyklister, hvilket udgør 38 procent. 

Andelen af bilister, som er involveret i uheld, er faldet med 9 procent, mens andelen af cyklister, som er involveret i et trafikuheld, er steget med 18 procent.

By- og Landzone
På de kommunale veje har 77 procent af alle uheld i 2019 foregået i byzone og 23 procent i landzone.

Andelen af uheld i byzone eksklusiv statsvejene ligger højere end fordelingen i Nordsjællands politikreds, hvor fordelinger er 58 procent i byzone og 42 procent i landzone. 

Af de 56 uheld i kommunen har mænd været involveret i 64 procent af uheldene og kvinder i 36 procent af uheldene. 

På nationalt plan ligger størstedelen af de dræbte og tilskadekomne i aldersgruppen 18-24 årige. 

I Frederikssund Kommune, hvor størstedelen af uheld med personskade ligger i aldersgrupperne 25-34 og 35-49 årige. Ældre over 70 har været involveret i 12 uheld i kommunen, hvilket svarer til 21 procent.

Spiritus
Uheld, hvor spiritus har været involveret, ligger meget højt i forhold til Nordsjællands politikreds og på landsplan. 

I Frederikssund Kommune ligger andelen på 18 procent af alle uheld. I Nordsjællands politikreds ligger andelen derimod på 10 procent og på landsplan ligger andelen på syv procent. 

I netop Frederikssund Kommune har politiet større fokus på spiritus, da tallene er betydelig større end i resten af landet.

Kommunens Trafikplan har en vision om nul uheld i 2020. 

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »