Den første pølsevogn i Bramsnæs

Den første pølsevogn i Bramsnæs

KIRKE HYLLINGE: Fra Hans P. H. Jakobsen har vi modtaget nedenstående historie om Bramsnæs’ første pølsevogn:

– Jeg havde været ansat i Falck i en del år, men havde i lang tid gået med en drøm om at åbne en pølsevogn i Kirke Hyllinge: Jeg holder meget af pølser. Jeg gravede lidt her og der for at finde ud af, om det kunne lade sig gøre. Til sidst gik jeg i gang med alle ansøgninger – og det var mange.

Jeg ringede til firmaet Plumrose. Vi aftalte, at jeg skulle komme ind og se firmaet og aftale videre. De stillede også pølsevogn til rådighed. Da jeg gik, fik jeg en stor pose smagsprøver med hjem. Det var sagen. Premier is leverede is og fryser.

– Derefter søgte jeg kommunen. Der var meget frem og tilbage, men til sidst fik jeg tilladelse til at opstille en pølsevogn.

Ja og nej
Hans P. H. Jakobsen havde fundet en plads, et lille indhak ved centralen og telefonkiosken lige over for gadekæret. 

Tilladelsen kom i hus, men efter en klage over, at købmanden ville komme til at mangle parkeringspladser, ændrede kommunen beslutningen og gav i stedet tilladelse til, at pølsevognen kunne stå ved bus-
terminalen. 

Om morgenen den 9. januar 1985 ankom pølsekiosken på en ladvogn og blev sat af, hvor den skulle stå.

– Men ak ak. Da bryggeren vågnede, så ud af vinduet og opdagede pølsevognen, klagede han omgående; nu kunne han ikke se hele gadekæret for pølsevognen. 

Væk med busskuret
– For anden gang trak kommunen tilladelsen tilbage. Heldigvis skar borgmester Holger Wåge  igennem: Det her kan vi ikke være bekendt. Find en plads, og den får du. 

– Fint, sagde jeg, så den skal stå, hvor det ene busskur står. Borgmesteren bad mig ringe til Materielgården i Ejby og bede dem om at fjerne skuret. Der kom fire mand på traktor, pillede skuret ned og kørte med det. Og min pølsevogn blev sat op, vel nok på den bedste plads, fortæller Hans P. H. Jakobsen.

Forinden havde borgerne og enkelte politikere haft indvendinger. De var bange for, at det ville komme til at flyde med affald. Andre frygtede, at en pølsevogn ville trække en masse støj og knallerter til sig. 

– Det blev foreslået, at pølsevognen i stedet skulle placeres på parkeringspladsen ved busterminalen mellem Bygaden 29 og præstegården. Men et flertal i kommunalbestyrelsen gik ind for den første placering, så derved blev det.

– Til åbningen kom borgmesteren og fik cacaomælk og pølser sammen med mange andre. Det gik rigtig godt. Behovet var der, og min kone og datter hjalp, når jeg var på arbejde. 

– Efter nogen tid ville jeg have strøm ind, for jeg havde kun et kabel. Men den gik ikke, og så afsluttede vi forretningen efter et halvt år. 

– Det var i de gode gamle dage, det var sådan. For 33 år siden, lyder det fra Hans P. H. Jakobsen.

Andre artikler fra denne uge