DEBAT: Kære borgere i Skuldelev

DEBAT: Kære borgere i Skuldelev

LÆSERBREV
Af Helle Borg Hansen
Bøgevej 2, Skuldelev, 4050 Skibby

 

Da jeg for 11 år siden flyttede til Skuldelev, gik det op for mig, at det kræver meget mere af den enkelte at bo i et lille samfund.
Som borger i København, var jeg bare en lille bitte procentdel af indbyggertallet, og det havde ikke den store konsekvens, hvis jeg bare passede mig selv.
Da jeg flyttede til Ølstykke med 15.000 indbyggere, blev jeg en aktiv del af byen, og nød den indflydelse det gav at bo i det langt mindre samfund.
Et lille samfund giver stor indflydelse
Nu bor jeg så i Skuldelev sammen med 938 andre indbyggere.  Hold da op en stor procentdel jeg – og hver af jer andre i byen – udgør.
Det giver os en kolossal magt til at forme vores eget samfund – og dermed et enormt ansvar.
Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi handler, hvad vi vil støtte, hvor vi vil hjælpe, hvad vi vil deltage i, hvilke ideer vi får, hvad vi sætter gang i.
Alle de ting, som vi måske mener kun angår os selv, har en konsekvens for resten af byen.
• Da skolen var truet med lukning, kunne jeg være ligeglad, for jeg har ikke nogen børn, der skal i skole.
• Når bylauget holder generalforsamling og andet, kan jeg bare blive væk, for hvad kommer det mig ved? De klarer nok arbejdet selv.
• Når omsætningen daler i vores Brugs, behøver jeg ikke at tage mig af det, for jeg kører alligevel gennem Skibby hver dag, og kan bare købe ind der.
• Når et flertal i byen vil have fremtidssikret netforbindelse, kan jeg vel være ligeglad, hvis jeg er tilfreds med den forbindelse, jeg har nu.
Jeg bor tæt på telefoncentralen, så den er meget god her. Jeg kan da være ligeglad med dem, der bor længere væk.
• Så er der nogen, der siger at huspriserne vil falde, hvis skolen lukker, Brugsen lukker og netforbindelsen om nogle år er så dårlig, at ingen vil flytte hertil.
Hvad kommer det mig ved? Jeg har ikke planer om at sælge huset.
Sådan kunne jeg tillade mig at tænke som borger i et større bysamfund, men her er vi så få, at mine handlinger har en langt større betydning for alle jer andre.
Og det er jo i virkeligheden det, der gør det så fantastisk at bo i en lille by. Vi har mulighed for at forme vores lokalsamfund.
Ønsker du en soveby eller en levende by?
Nu er det selvfølgelig ikke sikkert, at vi alle sammen har de samme visioner for byen. Men vil du gerne bo i en levende by, hvor der stadig er en skole og en enkelt butik, og hvor tilflyttere har lyst til at bo, så er det nu, du skal tage del i fællesskabet.
Vi står lidt ved en skillevej og skal beslutte, hvilken vej vi vælger. Skal vi gøre Skuldelev til en soveby, eller skal vi tage imod de muligheder, vi får tilbudt lige nu til at lade den blomstre?
Vi er ved at få en ny broforbindelse. Den kan vi ikke fravælge.
Vi får tilbud om hjælp til at redde vores Brugs. Men den hjælp er der kun, hvis vi også selv yder noget.
Vi får tilbud fra Fibia om, at de vil investere penge og arbejde i at få en god netforbindelse til området.
Der er 444 husstande, der har sagt ja til Fibias tilbud, men der mangler stadig 53, der skal tilslutte sig, før det bliver til noget.
Og så er det, jeg henvender mig til jer kære Skuldelevborgere, som ikke har tilmeldt jer. Ønsker I, at Skuldelev skal være en by uden liv. Et sted, hvor vi bare bor og passer os selv?
Det kan meget vel blive konsekvensen, hvis vi ikke alle sammen nu tager aktivt del i Skuldelevs beståen og fremtidige udvikling.

Andre artikler fra denne uge

Mod højere luftlag


Modelflyvningens dag finder sted søndag 26. maj 2024. JÆGERSPRIS: Hvert år fejres Modelflyvningens dag. I år falder dagen søndag 26.

Læs mere »