DEBAT: En solstrålehistorie

DEBAT: En solstrålehistorie

LÆSERBREV
Af Inge og Asger Thomsen
Trekroner 3, Biltris
4070 Kirke Hyllinge

På denne tid af året valfarter folk til lokale loppemarkeder, vejledt af talrige skilte langs vejene.
Officielt fandt det første loppemarked i Danmarks sted på Israels Plads i København. Men det er ikke rigtigt. Det skete nemlig 3. og 4. juni 1971 på Sæby Gershøj Centralskole I den gamle Bramsnæs Kommune, som i øvrigt også var Danmarks første centralskole fra 1937
Forhistorien er denne: Efter kommunalreformen af 1970 forlød det, at skolen snarligt ville blive nedlagt. Derfor tog vi forældre initiativ til at oprette en forældreforening ”Sæby-Gershøj Skoles Forældrekreds”, hvor man som forældre var fødte medlemmer og ikke skulle betale kontingent.
Formålet var selvfølgelig at bevare skolen blandt andet ved at styrke dens aktiviteter og give skolen de bedste faciliteter.
Det lykkedes også, og skolen eksisterede helt til 2012, hvor den blev overtaget af den nuværende succesrige ”Sofiehøj Friskole”.
Forældrekredsens første store aktivitet var en to-dages sommerfest, der skulle skaffe midler til skolens forbedring.
Nogle af os forældre havde oplevet det berømte loppetorv i Paris og udvidede festen med en mindre udgave heraf. Beboerne på egnen tog vel imod en stor indsamling, blandt andet var den daværende ejer af Egholm Slot, Alex Christiani, en rundhåndet giver.
Rygtet om loppetorvet nåede vidt omkring, og tilstrømningen blev stor. Således kom der antikvitetshandlere fra flere byer, og festen gav et efter datidens forhold imponerende overskud på 12.000 kroner.
Forældrekredsen besluttede at bruge pengene – og overskuddet fra gentagelser i de følgende år – til at begynde bygningen af et friluftssvømmebad, i starten gennem frivillig arbejdskraft.
Projektet løb senere ind i praktiske vanskeligheder, og færdiggørelsen blev så bekostet af Bramsnæs Kommune gennem stor velvilje fra blandt andet den daværende borgmester, Holger Wåge.
Siden indvielsen i 1980 har svømmebadet været en stor succes. Årgang efter årgang af børn her fra området mellem de to fjorde har lært at svømme her, og i dag ville sikkert ingen drømme om at skulle undvære ”Sæby Friluftsbad”, der i gennem årene er blevet udvidet med nye brusekabiner, en multihal, minigolf og meget mere, som gennem den etablerede svømmeforening, der nu driver badet, kan lejes til forskellige festligheder.
Så det må nok betegnes som en solstrålehistorie.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »