Brofest i Kyndby Huse

Brofest i Kyndby Huse

Af Conny Probst

Kyndby Huse: Kronprinsesse Marys Bro er den største investering siden etableringen af Kyndbyværket og den tilhørende arbejderby Kyndby Huse i 1937, pointerer Skibby Aktive for Fjordlandet. Derfor foregår en række af brofest-arrangementerne i uge 40 netop i Kyndby Huse, hvor beboerne gør meget for fællesskabet. 

Kyndbyværket blev sat i drift i 1940. Det var i mange år kulfyret og havde i 70’erne over 350 ansatte. I dag drives det som en reservekapacitet med 35 ansatte – og ejes af Ørsted.

I 2002 frasolgte energiselskabet Energi E2 de cirka 150 ejendomme, og beboerne stiftede en andelsboligforening. Kyndby Huse er en af Danmarks allerstørste andelslandsbyer med 158 boliger fordelt over flere hustyper, der spænder lige fra træhuse til beton- og murstenshuse. 

Bebyggelsen ligger ved Isefjorden omgivet af marker, skov og strand – og med kik til Orø. Langs vandet løber Fjordstien.

Naturomgivelserne byder på et rigt dyreliv; blandt andet huser Kyndbyværkets 130 meter høje skorsten hvert år et ynglende par vandrefalke. 

Masser af aktiviteter
Kyndby Huse har et livligt foreningsliv med eget fælleshus og kulturhus, hvor der foregår alverdens aktiviteter.

– I uge 40 glæder vi os til at byde børn og voksne velkommen til masser af spændende aktiviteter – og mulighed for at opleve vores skønne by og område, fortæller Ninette Dadiah, der står for aktiviteterne.

Mandag den 30. september er der fingerringe workshop klokken 16.45. Og fra klokken 18 til 19.30 er der fællesspisning. 

Tirsdag den 1. oktober er der Danske HospitalsKlovne GangLøb klokken 16.45. Samme tid onsdag er der salsadans, torsdag boldspil og leg og fredag EventyrMindfulness.

Alle aktiviteter foregår i eller ved Fælleshuset (Jungehøj 1a). Undtagen Spis Sammen-arrangementet, som er i Kulturhuset på Kyndbyvej 81.

Vandretur omkring værket
Torsdag den 3. oktober kan man tillige komme med på en vandretur omkring Kyndbyværket. 

Merethe Munck er biolog og fungerer som naturvejleder. Sammen med Elsebeth Kjær fra andelsboligforeningen viser hun rundt i området. 

– Vi kender området og byen indgående. Vi starter turen ved porten til Kyndbyværket og går op på skrænterne. Her findes en unik flora og fauna. Fra skrænterne har vi overblik over Kyndbyværket, og vi fortæller lidt om anlægget.

Herefter fortsætter turen gennem andelslandsbyen, hvor deltagerne får fortalt landsbyens historie. 

Turen slutter af langs Isefjorden og Natura 2000-området. 

Deltagerne mødes ved porten til værket klokken 16.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »