Banebrydende 3D-metalprint på vej til Frederikssund

Banebrydende 3D-metalprint på vej til Frederikssund
3D metalprint lavet på DTU. Foto: DTU

Et nyt, højteknologisk uddannelsesmiljø på Campus Frederikssund skal give unge og virksomheder mulighed for at dygtiggøre og efteruddanne sig i de nyeste teknologier inden for 3D-print.

FREDERIKSSUND KOMMUNE: I sidste uge blev det officielt, at Folketinget har afsat 2,6 millioner kroner som tilskud til oprettelsen af et AM-Lab(AM = Additive Manufacturing) i Østdanmark, nærmere betegnet i Frederikssund.

Det nye uddannelsesmiljø vil give regionens virksomheder og unge under erhvervsuddannelse mulighed for at lære og arbejde med de nyeste teknologier såsom 3D-metalprint.

I den vestlige del af Nordsjælland har en række produktionsvirksomheder brug for faglært arbejdskraft, men for mange unge i området er der relativt langt til det nærmeste grundforløb.

Derfor er et nyt AM-Lab i Frederikssund et kærkomment løft, som forhåbentlig kan få flere unge til at sigte mod en erhvervsuddannelse og på sigt måske være løftestang til et regionalt industritekniker-grundforløb.

– Det er en meget glædelig nyhed, der vil styrke uddannelsesmulighederne og give det lokale uddannelsesmiljø et markant løft. Jeg er glad for, at vi har kunne samarbejde på tværs af kommunegrænser omkring det her. Det vil komme hele det nordsjællandske område, virksomhederne og de unge mennesker til gavn, siger Tina Tving Stauning, der er borgmester i Frederikssund Kommune.

Den nye 3D-metalprinter er udviklet af DTU og er faktisk den første af sin slags i verden, da den er baseret på såkaldt ”open hardware and software”.

At kunne 3D-printe i metal giver unikke muligheder for at skabe nye og bedre konstruktioner, og så er det samtidig mere bæredygtigt end traditionelt metalarbejde, som typisk genererer langt mere materialespild.

Det kommende AM-Lab vil kunne anvendes af både medarbejdere fra virksomheder i regionen samt af unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Folketingsmedlemmerne Rasmus Stoklund (S), Hans Andersen (V) og Jakob Engel-Schmidt (M) har været centrale i arbejdet med at få etableret et AM-Lab i Nordsjælland.

De 2,6 millioner kroner i tilskud kommer fra næste års finanslov og er et resultat af et bredt samarbejde mellem regionale erhvervsskoler, Dansk Metal, Dansk Industri, DTU, Dansk AM Hub, Frederikssund Erhverv, det lokale erhvervsliv samt de tre kommuner Frederikssund, Egedal og Halsnæs.

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »