A.P. Møller sikrer den sidste finansiering

A.P. Møller sikrer den sidste finansiering

Kort før 50 års jubilæet sikrede fondsmidler, at vinduesrenoveringen på Selsø Slot kan sættes i gang.

SELSØ: For nyligt modtog bestyrelsesformanden for Den Plessenske Selsø Fond et opkald fra A.P. Møller Fonden, der efterlod hende både stolt og glad.

Opkaldet drejede sig nemlig om en bevilling på intet mindre end to millioner kroner, og det er lige, hvad der mangler for at kunne sætte renoveringen af vinduerne i gang.

– Det er helt fantastisk. Det betyder, at vi kan komme i gang med arbejdet, og vinduerne kan få den pleje, de har brug for, fortæller formand Iben Bækkelund Jagd.

– Det betyder også, at vi nu kan begynde at arbejde mere målrettet med de indre renoveringsbehov, fordi klimaskærmen forbedres. På et mindre praktisk plan, så gør det mig og resten af holdet omkring Selsø – bestyrelse såvel som museumsværter og frivillige – utrolig stolte.

– Så store bevillinger på relativt kort tid er en anerkendelse af, at vi som hold kan holde liv i Selsø også mange år ud i fremtiden, udtaler hun.

Restaurering af gamle vinduer

Leif Hansen Arkitekter er de rådgivende arkitekter bag projektet. De er specialiseret inden for restaurering af fredede bygninger, og de ved, hvad der skal til, og at ting tager tid og koster penge.

Leif Hansen siger om projektet:

– Vinduerne på Selsø er umistelig bygningskulturarv. Alene det, at dimensionerne på karme og poster er to til tre gange større end de vinduer, man producerer i dag, er fascinerende og medvirkende til, at det har overlevet de mange år.

Vinduerne er udført i en blanding af egetræ og fyrretræ og er omkring 300 år gamle.

– Trods deres mange leveår er de i relativ god stand. De kan med de rigtige snedkere og god linoliemaling blive så gode som nye – faktisk langt bedre end nye vinduer, siger han.

Kulturarv midt i en nationalpark

De seneste år har Selsø Slot intensiveret samarbejdet med Nationalpark Skjoldungernes Land og de to parter arbejder tæt sammen om en koordineret udvikling for området.

En udvikling som er forankret i lokalområdet og som også understøtter den kommunale bosætningsstrategi og Visit Fjordlandets turisme indsats.

En del af Nationalparkens formål er netop at værne om kulturarven.

Det samme gælder Selsø Slot, hvis væsentligste formål er at vedligeholde det gamle hus og holde det tilgængeligt for offentligheden.

Til jubilæumsfejringen 1. juli kunne man blandt andet møde Selsø Slots bestyrelse, Nationalpark Skjoldungerens Land, og Leif Hansen Arkitekter og blive klogere på det hele.

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »