Virtual reality kunstværk i Rejsestalden

Virtual reality kunstværk i Rejsestalden
Foto: Yu Hong & Khora Comtemporary.

JÆGERSPRIS: Hvis man plejer at tage forbi Rejsestalden og se de skiftende kunstudstillinger, vil man  nok spærre øjnene op, næste gang man kigger forbi. 

Der, hvor der var udstillinger, sidder personalet. Kunsten har i stedet fået en helt central placering midt i huset, hvor et lille handicapvenligt podie markerer området. 

Hvis man tør træde indenfor, giver et par avancerede briller en adgang til en ny virkelighed. Det er den kinesiske maler Yu Hong, der har fået omsat sine malerier til virtual reality af danske Khora Comtemporary. 

I Yu Hongs virtual reality værk placeres beskueren i midten af fire øjeblikke, der skildrer en kinesisk kvindes rejse gennem livet fra hendes fødsel til hendes alderdom. 

Fortællingen følger forskellige tidslinjer, idet hovedpersonens liv og aldring bevæger sig fremad, mens historien bevæger sig baglæns. 

Hendes fødsel finder sted på et moderne hospital, og de efterfølgende scener tager hende og beskueren længere og længere tilbage i tiden, indtil de når til et shamanistisk ritual i den tidligst kendte periode i kinesisk historie.

Fondsmidler
– Gennem flot støtte fra Gårdejer Povl og Krestine Mathisens Fond kan vi nu sende kunstinteresserede gæster ud på en virtuel rejse skabt af både nationale og internationale kunstnere, fortæller ansvarlig for kunstudstillinger i Rejsestalden, Camilla Hultén Fruelund. 

– På kunstscenen er virtuel kunst et relativt nyt kunstnerisk format. Men stadig flere kunstnere eksperimenterer med det. 

– Vi håber, det bliver spændende for folk i vores område at få lov til at opleve kunst på denne nye, meget spændende måde. 

– Og så synes vi, at Yu Hongs værk rammer tiden både i forhold til at debattere kvinders rolle og ikke mindst i forhold til at debattere Kina, som i øjeblikket dæmoniseres heftigt. Her bliver Yu Hongs værk ekstra relevant som en mulighed for at flytte fokus fra at slå en syvendedel af verdens befolkning over én kam til at fokusere på det enkelte menneske eller det almenmenneskelige.

– Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi, med vores nye tiltag, håber på at få flere børn og unge til at interessere sig for kunst. Heldigvis har vi allerede interessetilkendegivelser fra flere skoler i området, fortæller Camilla Hultén Fruelund.

Indtil videre råder Rejsestalden over ét par VR-briller, som coronasikres af personalet. 

Er man en gruppe på besøg, tager det derfor lidt længere tid end dengang, der var billeder på væggene. 

Resten af gruppen kan enten følge med på en computer eller slå sig ned med en kop kaffe. 

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »