Viden og tips om PVC

0

Ny hjemmeside oplyser borgerne om PVC i indendørs gør-det-selv-byggeprodukter. Målet er blandt andet at hjælpe dem til at overveje alternativer til PVC-produkter, hvor det kan lade sig gøre. Både af hensyn til dem selv og miljøet.

BOLIGEN: PVC findes i et hav af produkter og materialer i danskernes hverdag – fra sko og overtøj til legetøj, møbler, vinylgulve, ledninger og kabelbakker. 

Og netop byggematerialerne står for langt den overvejende del af PVC-forbruget, da det både er en meget holdbar og billig type plastik.

PVC kan imidlertid skabe forureningsproblemer, hvis det håndteres forkert som affald. Og i nogle tilfælde er det svært at genanvende på grund af indhold af skadelige kemiske stoffer, som med årene er blevet forbudt at bruge i ny PVC. 

Desuden kan blød PVC indeholde ftalater, der er en gruppe af stoffer, som er hormonforstyrrende – eller er mistænkt for at være det.

Derfor lancerer Miljøstyrelsen nu en ny hjemmeside med viden og tips til borgerne om PVC i nogle af de byggeprodukter til gør-det-selv-projekter, som vi typisk giver os i kast med indendørs derhjemme. 

Der er særlig fokus på vinylgulve, kabler og kabelbakker.

Man kan læse mere på:  mst.dk/obspåpvc

Hvad er PVC
Der findes flere forskellige plasttyper og PVC er en af dem. PVC står for ”polyvinylklorid”. 

En stor del af den PVC, som produceres, bruges i byggeriet. 

Der er også PVC i vores egen hverdag – fra tøj med tryk på, vinylgulve, voksduge, haveslanger, badedyr og bassiner, tasker osv.

Hvad er ftalater
Ftalater tilsættes PVC for at få et blødt materiale. Ftalaterne er en gruppe af stoffer fra samme kemiske familie. 

Ftalater er forskellige og har forskellige effekter på mennesker og miljø. Nogle ftalater har vist sig at være skadelige for vores forplantningsevne. Andre er hormonforstyrrende for mennesker, dyr og miljø. 

Der er indført begrænsninger for fire af de værste ftalater. Så dem må producenterne slet ikke bruge i de fleste produkter. 

Der findes bløde PVC-produkter på markedet, hvor ftalater er erstattet med andre blødgørere, der ikke har problematiske egenskaber.

Deltag i debatten
Share.

About Author