Vi skal have oprettet forbindelsen mellem borgere og politikere

Vi skal have oprettet forbindelsen mellem borgere og politikere

Af Mette Astrup Harder,
Fjordlandslisten og Tage Rasmussen, Fjordlandslisten
 

Fjordlandslisten er dannet og arbejder nu støt og roligt frem mod kommende kommunalvalg i 2021. Der er en række gode grunde til, at Fjordlandslisten har set dagens lys. 

Først og fremmest er det kort og godt nødvendigt at få oprettet den tabte forbindelse mellem kommunens borgere og store dele af Frederikssund Byråd. Vi ved fra rigtigt mange borgere, at de oplever, at mange beslutninger træffes på et tyndt og ukvalificeret grundlag med manglende gennemsigtighed. At mange store og vigtige beslutninger træffes uden ordentlig inddragelse, med utilstrækkelige registreringer og miljøvurderinger og mangel på overblik over de afledte konsekvenser – særligt i en række byggesager. Fremfor alt træffes mange beslutninger uden øje for og respekt for de borgere, som bor i kommunen. 

Når vi vælger at benævne de mange sager som “rædselskabinettet”, så er det for at sige, at borgernes oplevelser ikke kun gælder få enkeltsager som Thorstedlund, Meransletten, Bi Lidt grunden, m.fl. Nej, der er tale om en rød tråd og en kultur i et væld af sager, som borgerne ganske enkelt ikke længere vil tolerere. 

Konsekvensen er, at mange borgere oplever, at det er nødvendigt at sige fra, gøre op med politikerflertallets selvtilstrækkelighed og protestere. Det kan ses tydeligt på de sociale medier. Andre har helt sluppet engagementet og resignerer. Det sidste er et kæmpestort demokratisk problem, som vi alle bliver nødt til at tage alvorligt. 

At oprette forbindelse betyder for Fjordlandslisten, at politikerne må have langt bedre forbindelse med borgerne. Det starter med oplevelsen af at blive taget alvorligt og at blive lyttet til. Et demokrati er ikke noget, der bare “er”. Det er noget, som skal udvikles og næres i takt med tiden. Det nytter ikke med den meget snævre forståelse hos det nuværende byrådsflertal, at så længe man er flest, har man også ret. Ret til at tromle sin politik igennem uden at se sig til siden, uden at forholde sig til, at der faktisk kunne være kloge, menneskelige synspunkter blandt borgere, blandt dygtige fagfolk eller måske endda oppositionspolitikere, som bør inddrages langt tidligere i en beslutningsproces. Mange høringer – hvis de gennemføres – ligger for sent. De bliver oplevet som skueprocesser, fordi oplevelsen er, at man reelt ikke er interesseret i høringssvarene, at de er en slags forstyrrende element! Fakta er, at der som oftest stort set ikke ændres noget i forhold de ofte mangelfulde oplæg, som sendes i høring. 

Mange andre kommuner arbejder indgående med forskellige veje til at inddrage borgerne og styrke det reelle demokrati. Kommuner som Furesø, Gribskov og Gentofte er lysår foran. Det skal vi selvfølgelig lade os inspirere og lære af i Frederikssund Kommune. 

I et udviklet lokalt demokrati er der gennemsigtighed og en reel interesse for – sammen med borgerne og dygtige fagfolk – at skabe de bedst mulige løsninger. Her er der tro på og tillid til, at andre både kan og vil bidrage. Kun på den måde kan vi som borgere aktivt være forbundet med og del af vores nærmiljø. 

Derfor skal der arbejdes helt anderledes med demokrati og inddragelse i Frederikssund Kommune, og det vil vi gerne bidrage til.

Vi forudser, at det bliver en kæmpestor opgave at genskabe tilliden til politikerne efter så mange års fravær af fakta, ordentlighed, respekt, mm. Samtidig tror vi på, at det er muligt at udvikle Frederikssund Kommune i kontakt med de mennesker, som tingene handler om. For at det kan ske skal der nye folk i byrådet. Det er forudsætning nummer 1. 

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »