Ugens klumme af Victor Greve

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Hornsherred i centrum.

I am sending You an SMS

Nummeret af den danske trance-duo Barcode Brothers fra 2002 er nok de færreste, der kan huske eller forbinder med overskriften, men tværtimod nogle slettede sms´er og ministerielt hukommelsestab i forbindelse med ”mink-sagen”!

At være glemsom, oplever vi vel alle at være, i tide og utide, uforskyldt såvel som forskyldt, ikke mindst i denne travle advents- og juletid vi går møde. Men heldigvis kommer kirkeåret os i møde, med sit faste gentagelsesmønster, der gentager sig hvert andet år og minder os om, at livet har mere at byde på end den praktiske dagligdag, der sørger for, at vi har til dagen og vejen og handler om alt det, vi skal leve af. 

Med fejringen af det nye kirkeår, 1. søndag i advent, kommer det kalenderåret i forkøbet og minder os om den åndelige dagligdag, der handler om alt det, vi skal leve for. Alt det, der giver dit liv mening og betydning. Den åndelige føde kan naturligvis næres af megen god litteratur og kunst, naturoplevelser og rejser, – ja, det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Men den vigtigste åndelige føde, næres af det, som kommer til os udefra, det helt uventede, der som sprækker åbner vore mørke vinterhjerter og lader lyset skinne i mørket og åbenbarer en dyb glæde over tilværelsen, at selvom vi glemmer, så glemmes vi aldrig og selv om vi svigter, så svigtes vi aldrig, for vi skal ikke længere bære os selv, men der er én, som bærer og holder os oppe, nemlig Vor Herre selv. 

Derfor lyder Guds ord til os, ”I dag” er en nådens dag, der er værd at være taknemmelig for, en dag, hvor vi får lov at leve af Guds tilgivelse, det er en håbets og en frelsens dag. Og fordi det er en frelsens dag, er det også en håbets dag. Jesus forkynder opfyldelsen, men han slipper ikke forventningen. Jamen det er jo ikke til at se, at opfyldelsen skulle være sket? Dagen er jo lige så grå, som den plejer at være. Nej, vi kan ikke se det. Kunne vi det, så behøvede vi jo ikke at høre det fra Vorherre. Nu siger Han det til os, at denne mørke og grå dag ved vinterens begyndelse, er en nådens dag, en dag, hvor det er godt at leve, fordi den er en gave fra barmhjertighedens Herre. I morgen er den borte, som alle vort livs andre dage, og vi græmmes måske over det, vi fyldte fortidens dage med. Vi kan grue for det, vi har gjort. Fortiden kan være tung at bære. Og vi kan grue for dagen i morgen og for de kommende dage. Hvad vil de bringe? Har vi noget at vente os af fremtiden? Bliver byrden af skyld ikke blot større som tiden går – indtil den til sidst bliver umulig at bære?

Men nu hører vi, at i dag er det en nådens dag. Det vil sige, at din fortid, også det af den, du har svært ved at tænke på, og helst glemmer, er skjult under Guds tilgivelse. Og at dagen i morgen hviler i Guds hånd, hvor du trygt kan lade den hvile, for der kan ikke ske dig noget, som kan skille dig fra Guds kærlighed i Kristus. 

Vor Herre glemmer dig aldrig, uanset din manglende hukommelse eller slettede sms´er, for tilhørsforholdet blev én gang for alle indpodet i dig, i din dåb med Vor Herres ord; ”Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende”. Og heldigvis er der også råd for den glemsomme, idet der er rigeligt med advents- og julegudstjenester den næste måned, hvor Du atter kan få opdateret din hukommelse og genskabt dit forhold til Gud og næsten, så Du åndfyldt med glæde og taknemmelighed kan gå en forventningsfuld advents- og juletid i møde. Dette kan du endda gøre uden at tage en selfie, for Gud ser dig som den Du er – uden filter – men med kærlighedens nådige blik – for evigt. Et blik, som ikke er sendt til dig via en sms, men indprentet og uudsletteligt rodfæstet i dit hjertekammer!

Godt nytår og Glædelig advent!

Victor Greve

Victor Greve er født i Grønland og blev cand. theol. i 2002. Han har været sognepræst i Sydslesvig og i Jørlunde. I 2005 blev han uddannet som feltpræst og har været udsendt til Afghanistan og Irak. Victor Greve har været sognepræst Skuldelev-Selsø sogn siden 2019.

Share.

About Author