Ugens klumme af Nanny Kragh Mortensen

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Corona-tid – hvor blev maj måned lige af?

Onsdag den 11. marts var vi i København og ude at spise med vores søn, som havde fødselsdag. En herlig, hyggelig aften på et sjovt, råt sted på Nørrebro.  I lejligheden så vi lidt af Liverpools exit kamp ud af Champion Leage med op mod  50.000 begejstrede, syngende fodboldfan på lægterne – og først på vej hjem i bilen hørte vi, at Danmark nu blev lukket ned!

Først blev vi noget paffe. Kan man lukke et land? Hvordan gør man det?

Så blev først en 70 års fødselsdag aflyst, så blev vores søns fødselsdags komsammen for hele familien aflyst – og på en eller anden måde, så vidste vi hverken ud eller ind. Hvad betød det her? At det var alvorligt, var vi ikke i tvivl om , vii så lastbiler køre kister fra Bergamo i Norditalien til andre steder. Coronaen var farlig og havde den lumske tendens, at den smittede før den enkelte havde symptomer.

Så kom den ene aflysning efter den anden – og pludselig var kalenderen helt ryddet. 

Vi havde så mange ferieplaner som aldrig før – og en efter en blev de aflyst. Islandsturen i april forsvandt som dug for solen, ferien op gennem Sverige til Bodø og hjem syd over ned gennem Norge i juni blev aflyst…..

Og hvordan gik det med Kaffeklubben og Multikulturforeningen? Jeg skrev eller ringede rundt. De havde det alle udmærket!  Rundt om gik man ture, hyggede, ringede sammen og mange sås med deres familier med afstand udenfor.

Pludselig fik man så øjnene op for, at rigtig mange gik på arbejde, som de hele tiden havde gjort. Vi kørte et ærinde syd for Køge – og på vej hjem kørte masser af håndværkerbiler hjem fra arbejde? Dagligvarebutikkerne fungerede, håndværkere, produktions og lagerarbejdere, lastbilchaufførerne kørte, som intet var hent. Hjemmehjælp og sundhedspersonale var i fuld gang. Børn kunne passes i vugge- og børnehaver ved behov…… ja, rigtig mange mennesker arbejdede som intet var hændt. De vaskede hænder, holdt afstand –  og gjorde alt for at holde sig raske.  Jeg hørte om en arbejdsplads, som i lang tid havde været udfordret af mange sygemeldinger – slet ikke havde sygdom blandt personalet fra midt i marts.

Fra første færd fik vi herhjemme varmet op og sunget dagens sange med Philip Faber, gået ture, ordnet have, lagt puslespil – og vi så også børnebørnene – først med afstand – senere viste det sig umuligt at holde afstand. 

I maj er det jo gået op for os, hvad Corona er for en lumsk virus, og alle jeg ser og møder på min vej tager hensyn ved at holde afstand og dermed gør deres bedste for ikke at blive smittet eller i givet fald smitte andre.  Man kan sagtens få en snak med en god meters afstand

Alle arrangementer i Kaffeklubben og i Multikulturforeningen er aflyst  eller flyttet til efteråret, men nu er jeg blevet helt nervøs for, at efteråret bliver så tæt pakket med arrangementer, at det ikke går? Hvert år i slutningen af marts rydder vi op på vores loppemarked lager og kører usolgte ting væk , så vi kan samle ind igen. Det er blevet aflyst og gad vide om vi kan nå at få det hele i gang. Tænk hvis alle andre har flyttet deres til september?  I begyndelsen af marts kunne vi annoncere en festlig musik event med Blø Brø – på en aften fik vi solgt over 30 billetter – aftenen blev aflyst og billetterne refunderet, og vi skal da have fundet en dato til det – tør vi  i september?

Vi har flyttet vores tur til Island til september, i skrivende stund tror vi på det 

På trods af Coronavirussens enorme konsekvenser for sygdom og økonomi, så kan jeg se, at den også har haft en ”øjen-oplukkende” effekt på en hel del ting. I dag hørte jeg i radioavisen, at introverte elever på landets gymnasier har haft utrolig meget glæde af virtuel undervisning. Babyer bliver ikke født for tidligt. Ingen influenza blandt voksne og ingen ”snottede næser” hos børnene, der pt heller ikke har lus. Det vrimler med mennesker ude i naturen, og jeg håber, at rigtig mange har haft glæde af den ro, der har sænket sig i familierne, men er jo heller ikke blind for de svære ting, der findes i familier i mistrivsel.

Det bliver spændende at se, hvad det vil betyde, at vi stort set alle sammen skal holde ferie i Danmark.

Forleden så jeg en udsendelse, hvor radiovært Esben Kjær var inviteret til en snak med biskoppen i Odense. Det var en virkelig øjenåbnende samtale, hvor Esben Kjær fortalte om hans erfaringer med kirken og omkring Magt og Ansvar. Kort fortalt var hans tese, at man ikke skal tage ansvar for noget, som man ikke har magt over. 

Vi har ikke magten over coronavirus  – men vi bliver klogere og klogere som dagene går– og den viden fortælles os, at virussens magt ligger i, at mange er tætte  sammen i længere tid – og det kan og vil vi bryde, så vi alligevel kan tage magten og dermed ansvaret og leve et godt og udfoldende liv i afstand og med vaskede hænder ……måske i mange måneder endnu?

Vi ses derude med sprittede hænder og afstand.

I mange år var Nanny Kragh Mortensen konsulent indenfor læsning, læse-skrivevanskeligheder og
specialpædagogik.

Nu hvor hun har masser af tid bruges den på familien, læsning, maleri, slægtsforskning og Skuldelev-Selsø Multikulturforening og Kaffeklubben i Skuldelev.

Nanny bor lige midt imellem Skuldelev og Østby”

Deltag i debatten
Share.

About Author