Træn krop og hjerne i naturen

Træn krop og hjerne i naturen

Idrætsforeningen Kreds 57/Ferslev tilbyder igen naturtræning for seniorer.

FERSLEV: I efteråret deltog omkring 30 seniorer i pilotprojektet “Hold hjernen frisk – Naturtræning”. Bag projektet stod DGI i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. 

Successen og interessen var så stor, at den lokale idrætsforening Kreds 57 Ferslev/Skibby igen udbyder Naturtræning for seniorer.

– Træningen bliver tilrettelagt efter omgivelserne. Vi bruger træerne, stenene, sandet, niveauforskellene mv. 

Udover at udfordre hjernen, vedligeholde eller øge konditionen, styrker træningen også muskler, knogler, balance, smidighed og koordination, fortæller instruktør Britta Isaksen.

– Ophold i naturen kan synes som en selvfølge. Men inden for den seneste årrække er der kommet et øget fokus på at komme ”tilbage” til naturen og dens betydning for vores alle sammens trivsel. Behovet er formodentligt opstået i takt med en øget urbanisering og en mere teknologisk og stillesiddende livsstil.

Fysisk, fordi ophold i naturen har en gavnlig effekt på vores immunforsvar og nedsætter risikoen for udviklingen af hjertekarsygdomme. Psykisk, fordi vi ofte oplever en følelse af glæde og øget energiniveau ved at være ude. Socialt understøter naturen en oplevelse af et fællesska.

Pilotprojektet
Resultaterne af det landsdækkende pilotprojekt blev præsenteret i DGI-Nordsjælland i sidste uge. Her viste det sig, at 64 procent af deltagerne havde forbedret deres psykiske velbefindende, at 46 procent havde forbedret deres fysiske form, og at 53 procent havde fået et større socialt netværk. Endelig havde 50 procent forbedret deres balance, og ikke mindre end 75 procent var motiveret for at leve sundere. 

Træningen foregik en gang om ugen i 12 uger på 27 forskellige naturtræningshold i landet. 

– Med bare en times træning om ugen kan man altså opnå betydelige forbedringer, lyder det fra Britta Isaksen. 

– Det er lidt som at få nye legekammerater. Som dengang man legede alle mulige udendørslege med sine kammerater og kom ind med blussende kinder, når det var blevet mørkt og bare glædede sig til at skulle ud igen dagen efter, fortæller en af deltagerne, den 63-årige Nina Hassing fra Skibby.


Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »