Til kamp mod kalk i vandet i Skibby

Til kamp mod kalk i vandet i Skibby
DIGITAL CAMERA

For meget kalk i brugsvandet er lidt af en pestilens for såvel brugere som for vandværk. Nu vil Skibby Vandværk afprøve et nyt kalkknuseranlæg for at reducere problemet.

 

SKIBBY: Skibby Vandværk har valgt at afprøve et kalkknuseranlæg for at minimere gener med kalk i brugsvandet, forlænge levetiden på brugsgenstande, samt spare på energien og skåne miljøet.
Håbet er, at man vil kunne se en effekt i form af, at der skal anvendes mindre sæbe generelt i husstandene.
Kalken forsvinder dog ikke fra vandet, men ved hjælp af ultralyd får systemet kalkkrystallerne til at ændre form og dermed binde dårligere på overflader.
Dette skulle således minimere tilkalkning af kaffemaskinen, vandvarmeren med videre (mindre energi på opvarmning), samt lette rengøringen af fliser og andre overflader på badeværelset, hvor kalk ellers optræder meget tydeligt.
Foreløbigt bliver der tale om en testperiode fra fredag den 3. november og cirka tre måneder frem.
Herefter vil Skibby vandværk vurdere om, der skal investeres i kalkknuseranlægget samt gå i dialog med kommunen, om en permanent godkendelse.

 

Der er brug for din hjælp
Foruden de erfaringer, som vandværkets bestyrelse selv drager i testperioden, er det vigtigt, at bestyrelsen får så mange vurderinger som muligt for at styrke beslutningen for og imod en mulig investering.
– Vi håber, at alle vil besvare spørgeskema ved testperiodens afslutning, om de mulige forandringer man har oplevet med vandet i testperioden. Spørgeskemaet trykkes i lokalavisen og kan klippes ud og afleveres, men vi får også oprettet en facebook-gruppe ved navn Skibby Vandværk, som vi vil opfordre alle i Skibby til at følge. Endvidere vil vores hjemmeside Skibbyvand.dk løbende blive opdateret, fortæller Renè Stjerne Hansen fra Skibby Vandværk.
Foruden adgang til spørgeskemaet ved testens afslutning, vil der være nyttige tips til, hvad du skal være opmærksom på, og gøre anderledes i testperioden – såsom kun at anvende halve vasketabs i opvaskemaskinen og generelt mindre sæbe ved tøjvask med videre.

Andre artikler fra denne uge