Strå på toppen af Sønderbys gamle brugs

Strå på toppen af Sønderbys gamle brugs
Tækkemand Eg Westergren, Østby, står for opgaven med at give Sønderbys gamle brugs sit stråtag tilbage. Rørene høster han selv lokalt.

Nye tage fuldender transformeringen af Sønderbys gamle brugs til Sønderby Kultur- & Bryghus – med generøs støtte fra Realdania.

SØNDERBY: Det er nu tre år siden, at en flok Sønderbyfolk i fællesskab overtog den forsømte ejendom, som i mange år husede landsbyens Brugsforening.

Siden har frivillige knoklet løs med at gennemrenovere det tidligere butikslokale til kulturhus og café, mens ølbryggerne i det tidligere lager har indrettet et moderne ”nanobryggeri”.

Nu er turen kommet til de nedslidte tage.

Sidst i oktober gik den lokale tækkemand, Eg Westergren, i gang med at tække den gamle uddelerbolig.

Og inden længe får han følge af tømrermester Brian Lassur Brandt, som over de kommende måneder står for at forny tagene på kultur- og bryghuset.

Seje frivillige – og generøs støtte

– Det har været et langt sejt træk at nå hertil. Og vi skylder stor tak, både til den lille seje flok af frivillige, som har knoklet med renoveringen, og til de sponsorer – enkeltpersoner, fonde og kommune – som med store og små bidrag har været med til at tilvejebringe økonomien, fortæller Karin Jessen, bestyrelsesformand i Sønderby Kultur- & Bryghus Aps.

At det overhovedet er blevet muligt også at forny tagene skyldes en generøs bevilling fra Realdania, som gennem kampagnen ”Underværker” har bidraget med 860.000 kroner.

De to håndværksmestre har dog også været med til at holde enderne sammen på budgettet i en tid med stigende byggevarepriser.

– Vi vil jo gerne være med til at forskønne Sønderby, og det er da også lidt sjovere for os at lave lokale opgaver som denne end at ligge og køre inde ved København, fortæller Eg Westergren, der driver sin tækkemandsforretning fra Østby gamle mejeri. Rørene høster han selv lokalt i vinterhalvåret.

Ølsmagning rejser penge til tagene

Helt har budgetterne dog ikke kunnet holde, og som altid, når man renoverer gamle huse, er der dukket overraskelser op undervejs.

I en sidste slutspurt har bestyrelsen for Kultur- og Bryghuset derfor sat alle sejl ind for at rejse 100.000 kroner mere, så man forhåbentlig også kan få råd til de ovenlys, som man ellers kan blive nødt til at spare ud.

Foreløbig har man rejst en tredjedel af pengene gennem støttearrangementer og private donationer – og indsatsen fortsætter udfortrødent.

Bryghuset står således bag en stor ølsmagning 2. december, hvor man får lejlighed til at prøvesmage de forskellige Sønderby-øl sammen med en lille bid mad.

Tomands-orkestret JB Road Band giver nogle numre – det hele til støtte for tagprojektet.

Deltagelse koster 250 kroner pr. næse, som ubeskåret tilfalder renoveringsbudgettet.

Man tilmelder sig ved at indbetale 250 kroner pr. næse til mobilpay 716090 og anføre ølsmagning og navn.

Foto 2: Sådan så Sønderbys gamle brugs ud for hundrede år siden – med butik i den ene ende og uddelerbolig i den anden.

Sønderby

Andre artikler fra denne uge

Tre forbud på stribe


Læserbrev Af Kurt Terkelsen Damgårdsvænget 49, Skibby Som redaktionsmedarbejder Dansktoppen Subnet/ medlem af Ældre Sagen, har jeg nu modtaget ”3

Læs mere »

Julemarked i Kulhuse


KULHUSE: Lørdag den 2. december fyldes Kulhuse Kultur- og Medborgerhus med alskens boder med skønne jule- og adventsgaver, juledekorationer, kranse,

Læs mere »