Skolen er reddet – men problemet er et helt andet

Skolen er reddet – men problemet er et helt andet

Læserbrev

Af Morten Kremmer

Mejerivej 9, Skibby

Nu er kommunens budget for næste år på plads. Og vi ved allesammen at der er langt mellem jubelråbene. Sådan er vilkårene for mange kommuner i år, og hele debatten om kommunernes økonomiske rammer og krav tænker jeg hører til et andet sted end her i lokalavisen.

Men vi kan godt tale lidt om hvordan vores lokale proces er forløbet. Ligesom sidste år havde borgmesteren planlagt en proces hvor administrationen fremlagde et katalog af mulige besparelser sammen med mulige investeringer.

Økonomiudvalget besluttede at lægge hele det omfangsrige og dyrt udarbejdede katalog offentligt og give mulighed for høringssvar fra borgerne på alle spareforslag. Ingen redigering eller filtrering.

Og jeg forstår godt ræsonnementet, ingen skal klandre os for ikke at være åbne og transparente. Alle borgere skal vide hvad der foregår. Men så knækker filmen.

For i dagene efter at kataloget blev offentliggjort talte jeg selv med en god del af politikerne i byrådet, og der var ikke en eneste der synes at lukningen af skolen i Dalby var en god ide. Ikke en eneste.

De havde tværtimod travlt med at forsikre om at det ikke blev med deres stemme. Hvorfor skulle hele kataloget så til overvejelse?

Hvorfor er det værd at tænke over nu? Skolen er jo reddet?

Lokalområdet viste sammenhold og signalerede meget flot og kraftigt at det ikke er borgernes ønske at den lukker – alt er jo endt godt?

Det er vigtigt fordi det viser et alvorligt problem med vores byråd.

Medlemmerne har simpelthen misforstået hvilken kommune de regerer i. De har ikke forstået de konsekvenser det har, at de ikke tænker over signaler, kommunikation og retning når de lader et sparekatalog indeholde lukning af en lokal skole.

De skaber utryghed om fremtiden, i en tid hvor det samlede byråd gerne vil have udvikling og øget bosætning.

Hvis skolen i Dalby lukker, så får foreningslivet omkring hal og fodboldbaner det svært. Trafikken til byen falder. Det giver den lokale brugs alvorlige problemer. Om få år vil det være en by uden skole, uden foreningsliv, uden dagligvarebutik.

Det er ikke attraktivt for nogen (børnefamilier) at flytte til. Husene bliver svære at sælge, priserne falder. Området afvikles.

Jeg opfordrer byrådet til i de kommende år at vise, at de ved, at Hornsherreds mange velfungerende landsbyer, inkl. Skibby, skal plejes og styrkes.

Der skal skabes rummelighed og der skal langt mere fokus på alt det der skabes i området både af iværksættere og frivillige kræfter.

Frederikssund Kommune ligger nok i Region Hovedstaden, men vi er stadig i store dele en landkommune. Og det er det politikerne ikke har inde på rygraden. Det er derfor det går galt med filtreringen af et sparekatalog.

Var det helt present for dem, så var den ide fjernet lige så hurtigt som et forslag om at lukke rådhuset.

Det ville jo være absurd.Det kan vi da ikke leve uden.

Andre artikler fra denne uge