Sådan høster man sin egen spiselige tang

Sådan høster man sin egen spiselige tang

Tang-chips, tang-salat og pasta med tang. Tang kan være lækkert i mange retter, og det er rimelig nemt at finde og plukke langs de danske kyster.

NATUREN:  I vikingetiden var det almindeligt at spise tang fra havet. Men i mange år har tang været glemt som fødevare i Danmark. Det har dog ændret sig lidt de senere år i takt med, at det asiatiske køkken har vundet indpas i danske hjem, og flere trendsættende restauranter er begyndt at bruge tang.

Man behøver dog ikke være sushi-ekspert eller Michelin-kok for at lave retter med tang, som smager godt. Og det er samtidig let og sjovt selv at høste spiselig tang langs de danske kyster. Man skal blot følge nogle simple råd, fortæller naturvejleder Marianne Krag Petersen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Seks gode råd
Stort set alle slags tang i Danmark kan spises, da ingen tang er giftigt på samme måde som for eksempel svampe. Man bør dog holde sig fra at spise butblæret sargassotang, da det kan indeholde høje koncentrationer af arsen.

Man kan høste tang hele året rundt, men især forår og tidlig sommer er der meget tang i god kvalitet.

Pluk kun tang i rent vand, hvor du har lyst til at bade. Undgå forurenet vand ved for eksempel havne eller spildevandsudløb.

Brug en køkkensaks eller kniv til at klippe eller skære tangen over med. Høst de yderste dele af tangen, som ser bedst ud. På den måde opretholdes tangen på stedet, i modsætning til hvis du fjerner al tangen fra top til bund.

Lad være med at spise tang, som er skyllet op på stranden.

Hvis tangen ikke er frisk, så lugter den som regel dårligt. Frisk tang lugter af frisk havvand eller har ingen lugt. Hvis tangen lugter råddent eller af fisk, så skal du ikke spise den.

Mad med tang
Marinebiolog Annette Bruhn forsker i havøkologi og tangdyrkning på Aahus Universitet, og så er hun medforfatter på bogen ”Stranden – Dyr & planter”, hvor der også er madopskrifter. 

Her er nogle af hendes personlige favoritretter med tang:

Frisk blæretang smager virkelig godt. Når det blancheres kort i kogende vand skifter det farve og bliver grøn som ærter. Det er et hit i blandt andet salater. Man kan også lave blæretang til chips ved at pensle det med olie og bage det i ovnen ved 130 grader i 30-40 minutter, indtil tangen er helt sprød.

Tørret og knust sukkertang kan peppe chokoladebrownies op.

Tørret søl smager godt på ovnbagt laks. Og søl kan også steges og erstatte bacon – for eksempel på pasta carbonara.

Strengetang er sjovt at blande i spaghetti, da tangen skifter farve og bliver lysende grøn.

Foto: Pixabay

Andre artikler fra denne uge

Fårets Dag


Valnøddegården er den eneste gård i Nordsjælland, der har åbent på Fårets Dag. Af journalist Conny Probst SKIBBY: Lørdag den

Læs mere »

Havdal


Af journalist Conny Probst JÆGERSPRIS: På gården Havdal, hvor historie og natur mødes, tager kunstneren Jette Ellgaard og hendes far,

Læs mere »

Haveaffald


Som haveejer er man selv ansvarlig for at komme af med sit haveaffald.   Af journalist Conny Probst HUS OG

Læs mere »