Så kom bogen om Venslevrøverne

0

VENSLEV: Lørdag blev Søren Møgelvang Nielsen nye bog om Venslevrøverne præsenteret hos Venslev Høkeren. 

– Den 16. januar 1842 begik to mænd fra landsbyen Venslev et rovmord på parcellist Niels Jørgensen, hans hustru Marie Jensdatter og deres søn Jørgen Nielsen. I den efterfølgende retssag blev de to mordere dømt til døden, og den ene af de to mordere kommer som den sidste i Danmark på hjul og stejle, fortæller han. 

– Opklaringsarbejdet blev gjort grundigt og viste, at Venslev ikke kun husede mordere, men at en stor del af Venslevs beboere var involveret i kriminelle aktiviteter. I alt 43 mennesker fra den lille landsby – cirka en tredjedel af byens borgere – blev dømt for i alt 180 forbrydelser, som havde strakt sig over 30 år, fortsætter Søren Møgelvang Nielsen. 

 – Eftertiden navngav beboerne Venslevrøverne. Jeg er selv opvokset i Venslev og har altid hørt overordnede, generelle historier om Venslevrøverne, hvor flere detaljer var udeladt. 

– I 2005 arbejdede jeg som journalist i Frederikssund og skrev en artikel om Venslevrøverne. Den omhandlede primært mordene og morderne, som er velbeskrevet i litteratur og øvrigt kildemateriale. Mordene var bestialske, men da jeg skrev artiklen, var jeg allermest interesseret i at finde ud af hvem de øvrige 41 forbrydere var, og hvad de havde lavet. 

Lokal research og retsprotokoller
Det var ikke nemt, og navne samt specifikke tyverier har været et tabu i mange familier helt op i vor tid. 

Søren Møgelvang Nielsen var også interesseret i at finde ud af,  om hans egen familie havde en relation til Venslevrøverne. 

Da lokal research ikke gave pote fandt han i slutningen af nullerne frem til omfattende retsprotokoller fra retssagen i 1842, som blev opklaret af datidens rejsehold – en kongelig kom-
mission af forhørsdommere og politibetjente. 

– Gennem flere år fik jeg tygget mig igennem mange, mange sider gotisk håndskrevne retsprotokoller, hvor alle dømte og deres forbrydelser sirligt er blevet beskrevet. 

– Det har jeg nu samlet i et bog, hvor jeg giver svar på hvem Venslevrøverne var, hvad de gjorde – og hvorfor det gik galt i netop denne landsby. Dårligt selskab og en svag retshåndhævelse er en del af forklaringen, fortæller Søren Møgelvang Nielsen.

Forfatteren med et sværd, som i 1830-40´erne hang over sengen i soveværelset på gården ”Risbjerg” i Kyndby. Man var simpelthen bange for det, vi i dag kalder et hjemmerøveri, fra Venslev-røverne. Foto Steen Westh
Deltag i debatten
Share.

About Author