På pension efter 37 år som præst

På pension efter 37 år som præst
Foto: Steen Westh

SKULDELEV-SELSØ: Når Aage Koed Mikkelsen holder afskedsgudstjeneste den 16. juni,  kan han se tilbage på 37 år som præst i  Skuldelev-Selsø. 

Som ung blev Aage Koed Mikkelsen uddannet i Kolding Folkebank.

– Men jeg kunne ikke stilles ved tal – var nærmest faldet ned i en bog. Så litteratur, musik, sang  og det at fortælle, gjorde det med højskole tiltrækkende. Og det hele kom så til at gå i retning af teologi og undervisning, fortæller han.

– Ved et  af de tyske universiteter er teologiuddannelsen bygget op om Bibelen/tro og psykologi samt litteratur, musik og kunst. Sådan er det ikke i Danmark; men sådan er det faktisk i mit hoved. 

– Det gør det smadderspændende hele tiden at tolke og udlægge, udfordres og have samtaler med hinanden om livet og eksistensens indimellem hårde facts og indimellem Gud.

Derfor har Aage Koed Mikkelsen i de senere år tilføjet en psykotera-
peutuddannelse til en af præstens ”kerneydelser”: Sjælesorg. 

-Hvordan man nu hver især kan tage omsorg for sjæl og sind og livslyst, siger han. 

Mellemøsten 
Sideløbende med arbejdet som præst har han også haft mange sognerejser til Mellemøsten og Israel. 

I 70’erne var Aage Koed Mikkelsen destinationschef for Tjæreborg i Jerusalem. I 2000 så Palæstina Rejser dagens lys; det bygger på et nært samarbejde mellem sognepræsten og Shep-
herds Tours & Travel, der er et arabisk rejseagentur. .

Til næste sommer går sognerejsen dog til det lidt fredeligere Verona og Venedig.

Mere end et halvt liv
Det, der har fyldt mest, er selvfølgelig gudstjenester i alle de forskellige afskygninger. 

– Om søndagen og til begravelse og bryllup og dåb. At gå ind foran alteret og fortælle, hvad der brænder på i de gamle oldtidstekster og formidle det til i dag både for børn og konfirmander, men sandelig også for voksne i studiekredse og filmaftener. Ja, det er toppen og mere end mit halve liv, fortæller Aage Koed Mikkelsen.

– I al det kirkeliv har der i gennem årene været en kæmpe kontakt til hinanden i sognene. Jeg har oplevet en stor imødekommenhed, ufattelig mange dåbshandlinger og konfirmationer og brudepar og salmesang, orgelspil, smukt pyntede kirker. Og familieliv selvfølgelig her i efter sigende Sjællands 3. største præstegård. – Så det bliver da en meget kraftig overgang at gå på pension. Nu kommer så tiden for, at der er en ”verden udenfor Verona”.  I den kan ens evner og interesser nok stadig tages i brug, siger han.

– Jeg vil skrive lidt på det, jeg altid har været optaget af. Og havens og familiens kald bliver måske hørt lidt mere, tænker jeg.   

Helt lavpraktisk har Aage Koed Mikkelsen meldt sig til det oplæserhold, som står bag Lydavisen i Frederikssund Kommune. 

– Jeg synes, det er så fin en ting, vi har for de svagtseende og blinde her i kommunen. 

– Joh, en ny og anderledes sommer og efterår er i vente, spår sognepræsten, der inden længe fylder 70 år. 

Andre artikler fra denne uge

Det gode Borgerforløb


Af journalist Conny Probst FREDERIKSSUND KOMMUNE: Byrådet har nedsat projektudvalget ”Det gode borgerforløb”. Opgaven for udvalget er at komme med

Læs mere »

Hærværk


Af journalist Conny Probst MØLLEKROGEN: ”Utroligt smukt beliggende bådelaug”. Sådan beskriver Havneguide.dk Selsø Møllekrogs Bådelaug. Den idyl blev ødelagt i

Læs mere »