Lejre Kommune går nye veje

Lejre Kommune går nye veje

Borgere og politikere skal sammen finde bud på, hvordan det gode liv på landet skal forme sig, både nu og for fremtidige generationer. Ambitionen er at udvikle nye og bæredygtige løsninger, som også kan inspirere andre kommuner.

LEJRE KOMMUNE: Borgere og andre repræsentanter fra de 49 landsbyer og små byer i Lejre Kommune får nu en invitation: De kan blive en del af det nye landsbyudvalg. 

Det midlertidige udvalg vil bestå af 8 til 10 medlemmer fra landsbyerne og syv medlemmer af Økonomiudvalget som repræsentanter for Kommunalbestyrelsen. 

Landsbyudvalget skal ”fremme innovation og nytænkning af landsbyudviklingen med afsæt i Vores Sted”, som der står i kommissoriet. Vores Sted er Lejre Kommunes vision for det gode liv på landet og har blandt andet fokus på natur, fællesskaber og frirum til initiativ.

– Det er en virkelig spændende opgave, som borgerne og vi politikere nu skal arbejde sammen om. Lejre Kommune består jo af meget stærke landsbyer og små byer, og vi har alle muligheder for at udvikle de løsninger, som fremtiden kalder på, lyder det fra borgmester Carsten Rasmussen (S).

– Vi vil sætte målrettet ind for at styrke samarbejdet både i landsbyerne, på tværs af landsbyerne og med verden omkring os.

–  Vi vil udfordre de traditionelle måder at tænke på – eksempelvis når det gælder transport, teknologi og samspillet mellem by og natur. Det skal føre til løsninger, som ikke bare vil være til gavn for os selv, men også kan inspirere andre, fortæller borgmesteren. 

Tre spor
Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget kommissoriet for landsbyudvalget. Det beskriver de tre spor, som projektet vil rumme:

1. Vidensdeling  mellem landsbyerne – for eksempel gennem byudviklingsdage og digitale platforme. Her er det håbet at inddrage en meget bred kreds af deltagere med mange forskellige baggrunde: Yngre og ældre, borgere, foreninger, virksomheder mv.

2. Landsbyakademiet – et seminar-forløb, hvor  deltagerne får viden og metoder, som de kan bruge, når de skal skabe udvikling i deres eget område. 

3. Konkrete pilotprojekter/prototyper: Her er formålet at afprøve metoder eller initiativer. Emnerne kan være mange: Fra kobling af natur og bymiljø til intelligent infrastruktur, nye transportløsninger og deleøkonomi. Det kan også handle om forskønnelse og bevaring af bymiljøer.

Kommunalbestyrelsen vil invitere til et møde i august, hvor alle kan høre mere og interesserede kan melde sig. 

I løbet af september vil kommunalbestyrelsen udvælge de 8-10 medlemmer fra landsbyerne. 


Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »