Fritidsudvalget har godkendt en strategi for at styrke talentudviklingsmiljøer inden for kunst, kultur og spejder.
KULTUR: Konkret har udvalget afsat penge til fire projekter, der alle skal arbejde med at udvikle særlige talenter. Siden sommeren 2016 har et talentråd, udpeget af Fritidsudvalget, arbejdet med at skabe en strategi for talentudvikling.
Den færdige strategi sætter fokus på at skabe miljøer, der kan motivere børn og unge til at blive dygtigere og udvikle sig, og hvor der er mulighed for at dyrke sit talent og se, hvor langt man kan drive det.
– Jeg er glad for, at vi nu får sat gang i talentudviklingen inden for kultur og fritid. Nu har vi valgt en strategi og vi har sat midler af til de projekter, den indeholder, og det forventer vi os meget af, ligesom vi forventer meget af talentstrategien på idrætsområdet, siger Morten Skovgaard (V), formand for Fritidsudvalget.
Fire konkrete projekter
En del af den nye strategi er fire pilotprojekter inden for musik, billedkunst, teater og spejder. Bag pilotprojekterne står fire erfarne aktører, der allerede har vist, at de kan sikre den stabilitet, kontinuitet og organisering, som er nødvendigt for at få gang i talentudviklingen.
De fire aktører er Frederikssund Musikskole, J.F. Willumsens Museum, tre teaterforeninger med Jægerspris Amatørscene (JAS) som projektleder og Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd (BUS), som repræsenterer kommunens spejdergrupper.
– De fire pilotprojekter bliver spændende at følge og jeg håber, at de unge talenter vil tage godt mod dem og vil få rigtig meget ud af at deltage. Måske kan det få flere til at gribe chancen og tro på, at de kan drive deres talent til noget mere. Det tror jeg blandt andet de professionelle undervisere, der vil være tilknyttet hvert projekt, vil bidrage til, siger Morten Skovgaard.
Pilotprojekterne sættes i gang ved starten af skoleåret 2017/2018 og vil foregå henover hele skoleåret. Alle projekterne er gratis at deltage i for de særligt udvalgte talenter.
De fire pilotprojekter skal være med til at undersøge de potentialer for talentudvikling der er i de eksisterende kreative miljøer. Projekterne vil blive evalueret undervejs med henblik på at bruge erfaringerne til at gøre talentmiljøerne inden for kultur og fritid stærkere.
Pilotprojekterne
J.F. Willumsens Museum: Kreativ MasterClass i visuel kultur for talentfulde unge mellem 15 og 20 år. Deltagerne skal udvikle et kreativt projekt, der går på tværs af billedkunst og arkitektur.
Frederikssund Musikskole: Talenthold for særligt musikinteresserede i 1. klasse. Børnene introduceres allerede nu for musik i 0. klasse og herefter udtrykker flere interesse for at fortsætte på musikskolen. Af forskellige årsager er det kun et fåtal, der faktisk fortsætter i musikskolen. Der oprettes derfor en Strygerskole for særligt interesserede og udvalgte elever.
JAS: Kursus med professionel teatertræning for unge mellem 15 og 18 år, som ansøger eller indstilles af teaterforeningen. Forløbet har to timers undervisning om ugen fordelt over tre temaer; improvisation, tekstarbejde og introduktion til metoder.
BUS: Uddanne naturambassadører, der kan formidle naturoplevelser og friluftsliv overfor både borgere, turister og besøgende i Frederikssund Kommune, andre spejdere i gruppen og eksempelvis elever på forskellige uddannelsesinstitutioner. Deltagerne er spejdere mellem 13 og 18 år, og de skal udvikle et projekt med kommunikation, formidling og aktiviteter.